Café Hof van Brussel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Café Hof van Brussel

Voormalig Belgisch douanekantoor met café zogenaamd Hof van Brussel.

Eenheidsbebouwing, heden met herberg en winkel, in totaal zeven traveeën en twee bouwlagen onder doorlopend mank zadeldak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen); in kern minstens opklimmend tot het laatste kwart van de 18de eeuw (zie Ferrariskaart) doch later aangepast.

Verankerde, beschilderde baksteenbouw met lijstgevel op gecementeerde plint; gevelafsluiting met eenvoudige houten kroonlijst op klossen. Begane grond met ingekaste deuren en één houten kozijnraam naast aangepaste muuropeningen, bovenverdieping met licht getoogde vensters en enkele 19de-eeuwse smeedijzeren leuningen. Zuidelijke zijpuntgevel met aandak en vlechtingen. Kleine parallelle en langgerekte achterbouwen onder zadeldak (Vlaamse pannen). Recente veranda aan de noordelijke zijde.

Auteurs: Plomteux, Greet