Neoclassicistisch burgerhuis

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Antwerpen
Gemeente Antwerpen
Deelgemeente Antwerpen
Straat Torfbrug
Locatie Torfbrug 2-4, Antwerpen (Antwerpen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Antwerpen (actualisaties: 05-01-2006 - 05-01-2007).
  • Adrescontrole Antwerpen (adrescontroles: 23-07-2007 - 23-07-2007).
  • Herinventarisatie stad Antwerpen (geografische herinventarisatie: 10-02-2010 - 31-12-2018).
  • Inventarisatie Antwerpen (geografische inventarisatie: 01-01-1976 - 31-12-1992).

Juridische gevolgen

is beschermd als monument Neoclassicistisch burgerhuis

Deze bescherming is geldig sinds 17-07-1981.

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Neoclassicistisch burgerhuis

Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Neoclassicistisch burgerhuis gebouwd in opdracht van mevrouw Van Celst, naar een ontwerp door de architect Heliodore Leclef uit 1859.

Het hotel Van Celst behoort tot het rijpe oeuvre van Heliodore Leclef, die een succesvolle loopbaan ontplooide in dienst van de hogere burgerij. Tot zijn gekende realisaties in Antwerpen, opklimmend tot het midden van de 19de eeuw, behoren tal van winkel-, burger- en herenhuizen in neoclassicistische stijl, met invloed van achtereenvolgens de Louis-Philippe- en de second-empirestijl tijdens de jaren 1850 en 1860. Het belangrijkste ontwerp uit zijn late carrière is het Onze-Lieve-Vrouwecollege van de paters jezuïeten aan de Frankrijklei, daterend uit 1871. In deze periode bouwde hij meerdere statige hotels op de Leien en rond het Stadspark, alleen of in samenwerking met zijn zoon Edmond Leclef, die mee het beeld van deze belangrijke 19de-eeuwse stadsuitbreiding bepalen.

Ondiepe rijwoning met dubbelhuisopstand van vijf traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak (nok parallel aan de straat, leien). De bepleisterde en beschilderde lijstgevel rust op een korte plint uit blauwe hardsteen. Horizontaal geleed door de puilijst, beantwoordt de opstand aan een regelmatig ordonnantieschema. De compositie legt de klemtoon op de bredere middenas, die wordt gemarkeerd door de rechthoekige inkomdeur in vlakke omlijsting, en hogerop door geriemde vensteromlijstingen, met oren op de eerste verdieping, en voluutconsoles onder de lekdrempel op de tweede verdieping. Registers van rechthoekige vensters, vanaf de puilijst op de eerste verdieping, met individuele lekdrempels op de begane grond en tweede verdieping, daar geaccentueerd door onderdorpels. Een klassiek hoofdgestel met een gelede architraaf, casementen in de fries, en een houten kroonlijst met tandlijst op uitgelengde voluutconsoles vormt de gevelbeëindiging. Het houten schrijnwerk van de vensters en de inkomdeur met ijzeren tracering in het bovenlicht is bewaard, evenals de gietijzeren parapetten van de bovenvensters en de voetschraper.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1859#245.

Bron: -

Auteurs: Braeken, Jo

Datum tekst: 2019

Alle teksten

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Torfbrug

Torfbrug (Antwerpen)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.