Herenhuis Het Kasteeltje

Beschrijving

Achterin gelegen, neo-Vlaamsrenaissancistisch herenhuis, heden hotel, gedateerd "Anno 1915" in gevelsteen. Onregelmatig opgebouwd dubbelhuis van twee bouwlagen onder complexe bedaking (nok parallel aan de straat, mechanische pannen en leien) met dakkapellen.

Combinatie van bak- en zandstenen lijst- en trapgevels op gecementeerde en arduinen plint, afgewerkt met houten kroonlijst op modillons en decoratieve smeedijzeren topornamenten. Sierankers. Centrale traptoren met ijzeren windvaan met initialen JvdV. Rechthoekige, segment- en korfbogige muuropeningen, vermeerderd met boogvelden van kleurrijke faience (Belgische kleuren) en/of ontlastingsbogen met groen geglazuurde baksteen. Origineel houtwerk, onder meer fraaie houten paneeldeur. Straathekken tussen bakstenen pijlers met zandstenen topstuk.

• Kadaster Antwerpen, Mutatieschetsen Baarle-Hertog, schetsen 1919/14.

Auteurs: Plomteux, Greet