Traditioneel diephuis gedateerd 1663

Straat Torfbrug

• Actualisatie Antwerpen (actualisaties: 05-01-2006 - 05-01-2007).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Stadswoning gedateerd 1663

omvat de bescherming als monument Traditioneel diephuis gedateerd 1663: bovengevel en daken
gelegen te Torfbrug 6 (Antwerpen)

Beschrijving

Diephuis met traditionele trapgevel (zeven treden + overhoeks topstuk) van drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (asbestleien), gedateerd 1663 op verweerde gevelsteen.

Verankerd parement van zandsteen met gebruik van arduin voor de aanpassingen uit 19de en 20ste eeuw namelijk pui en lateien en lekdrempels van de derde bouwlaag. Gekoppelde rechthoekige vensters met kwarthol beloop aan de dagkant; tweeledige lateien, aanzetstenen van tussendorpels en wigvormig ontlastingssysteem (tweede verdieping) wijzen duidelijk op de oorspronkelijke stenen kruiskozijnen.

Tweeledige top, oorspronkelijk geleed door waterlijsten in het verlengde van de dekstenen; onderaan, drielicht met van sluitsteen en imposten voorzien rondboogvenster tussen haast vierkante zijlichten. Rechthoekig luik en balkgat onder het overhoekse topstuk. Verweerde cartouche met voorstelling van koevoet en vroeger jaartal boven middentravee van tweede bouwlaag.

Auteurs: Goossens, Miek & Plomteux, Greet