is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Parochiekerk Sint-Rumoldus
Deze vaststelling is geldig sinds
is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Parochiekerk Sint-Rumoldus
Deze vaststelling was geldig van tot
Gelegen op de hoek met Zondereigen Gel. In 1464 kreeg Zondereigen een kapel, afhankelijk van de Sint-Remigiusparochie in Baarle-Hertog; zelfstandige parochie sedert 1842.
Vrijstaande neogotische kerk naar ontwerp van J. Van Gastel, in 1859-1860 opgericht ter plaatse van vroegere kapel; deels vernield op 2/10/1944, in 1949 heropgebouwd en vergroot naar ontwerp van R. Van Steenbergen senior.
Georiënteerde pseudo-kruisbasiliek met driebeukig schip van vier traveeën, ingebouwde westtoren en ingebouwd vlak afgesloten transept; in 1949 vergroot met gedeeltelijk lager uitgebouwd koor van twee traveeën met aanleunende sacristie en berging en halfronde apsis. Baksteenbouw met leien bedaking; een groot doorlopend zadeldak bedekt het schip en de eerste koortravee, een licht geknikt zadeldak de tweede koortravee en de annexen, een koepeldak de apsis.
Vijfledige toren onder ingesnoerde leien spits met smeedijzeren kruis; hoeksteunberen verjongend ter hoogte van de galmgaten. Eenvoudige segmentboogdeur, sobere blindnissen en boogfries; omlijste steigergaten. Spitsboogvensters, met neogotisch maaswerk in voor- en zijbeukgevels. Zijbeuken met steunberen per travee.
Bepleisterd en beschilderd interieur. Spitsboogarcades. Kruisribgewelven.
Beeldhouwwerk: gepolychromeerd houten beeld van de Heilige Rumoldus, tweede helft 15de eeuw of 16de eeuw; gekleed beeld van Onze-Lieve-Vrouw met Kind + wereldbol en scepter, 19de eeuw; neogotisch kruisbeeld, messing, tweede helft 19de eeuw; Heilige Jozef met Kind door B. Gerrits, en Heilig Hart van Jezus en Heilig Hart van Maria door J. Jacobs, circa 1949. Glasramen: door Jan Huet, circa 1950-1956 en J. Rabau, 1959 (in koor en zijkoren).
Neogotisch smeedijzeren hek aan doopkapel, tweede helft 19de eeuw; marmeren doopvont met koperen deksel, tweede helft 19de eeuw; orgel van 1951-1953 door G. D'Hondt, Herselt.
Bron: DE SADELEER S. & PLOMTEUX G. 2002: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Hoogstraten, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16n4, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Plomteux, Greet
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Heldenhuldezerk tegen de zuidmuur van de kerk met een Keltisch kruis. Het werd opgericht door de plaatselijke afdeling van de Vlaamse Oud-Strijdersbond. Het letterwoord AVV-VVK en de Vlaamse leeuw die in de tombe gegraveerd is, verwijzen naar de Vlaamse ontvoogdingsstrijd.
Op het kerkhof van Zondereigen bevonden er zich oorspronkelijk minstens drie heldenhuldezerken.