erfgoedobject

Parochiekerk Sint-Rumoldus

bouwkundig element
ID
46416
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/46416

Juridische gevolgen

Beschrijving

Gelegen op de hoek met Zondereigen Gel. In 1464 kreeg Zondereigen een kapel, afhankelijk van de Sint-Remigiusparochie in Baarle-Hertog; zelfstandige parochie sedert 1842.

Vrijstaande neogotische kerk naar ontwerp van J. Van Gastel, in 1859-1860 opgericht ter plaatse van vroegere kapel; deels vernield op 2/10/1944, in 1949 heropgebouwd en vergroot naar ontwerp van R. Van Steenbergen senior.

Georiënteerde pseudo-kruisbasiliek met driebeukig schip van vier traveeën, ingebouwde westtoren en ingebouwd vlak afgesloten transept; in 1949 vergroot met gedeeltelijk lager uitgebouwd koor van twee traveeën met aanleunende sacristie en berging en halfronde apsis. Baksteenbouw met leien bedaking; een groot doorlopend zadeldak bedekt het schip en de eerste koortravee, een licht geknikt zadeldak de tweede koortravee en de annexen, een koepeldak de apsis.

Vijfledige toren onder ingesnoerde leien spits met smeedijzeren kruis; hoeksteunberen verjongend ter hoogte van de galmgaten. Eenvoudige segmentboogdeur, sobere blindnissen en boogfries; omlijste steigergaten. Spitsboogvensters, met neogotisch maaswerk in voor- en zijbeukgevels. Zijbeuken met steunberen per travee.

Bepleisterd en beschilderd interieur. Spitsboogarcades. Kruisribgewelven.

Mobilair

Beeldhouwwerk: gepolychromeerd houten beeld van de Heilige Rumoldus, tweede helft 15de eeuw of 16de eeuw; gekleed beeld van Onze-Lieve-Vrouw met Kind + wereldbol en scepter, 19de eeuw; neogotisch kruisbeeld, messing, tweede helft 19de eeuw; Heilige Jozef met Kind door B. Gerrits, en Heilig Hart van Jezus en Heilig Hart van Maria door J. Jacobs, circa 1949. Glasramen: door Jan Huet, circa 1950-1956 en J. Rabau, 1959 (in koor en zijkoren).

Neogotisch smeedijzeren hek aan doopkapel, tweede helft 19de eeuw; marmeren doopvont met koperen deksel, tweede helft 19de eeuw; orgel van 1951-1953 door G. D'Hondt, Herselt.

  • Architectuurarchief Vlaanderen, Fonds R. Van Steenbergen, dossier 30.
  • Provinciaal Archief Antwerpen, Kerken, Baarle-Hertog, Sint-Rumoldus, dossier 2, 6, 10.

Bron     : De Sadeleer S. & Plomteux G. 2002: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Hoogstraten,  Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16N4, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Plomteux, Greet
Datum  : 2002

Aanvullende informatie

Gedenkteken tegen de zuidmuur van de kerk met een Keltisch kruis, een samenvoeging van een kruis en een zonnewiel. Het werd opgericht door de plaatselijke afdeling van de Vlaamse Oud-Strijdersbond. Het letterwoord AVV-VVK en de Vlaamse leeuw die in de tombe gegraveerd is, verwijzen naar de Vlaamse ontvoogdingsstrijd.
  • VAN GILS F. 2013: Hoogspanning aan de Belgisch-Nederlandse grens, Baarle-Hertog-Nassau, 336.
Auteurs : Van den Borne, Steven
Datum: 24-02-2014

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Parochiekerk Sint-Rumoldus [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/46416 (Geraadpleegd op 23-06-2021)