Vrije kleuterschool De Horizon

Beschrijving

Vrije kleuterschool De Horizon, bestuurd door de zusters annonciaden van de congregatie van Huldenberg.

L-vormig eclectisch complex, in kern opklimmend tot het eerste kwart van de 20e eeuw met latere uitbreidingen en aanpassingen.

Voorbouw van 1907 met klooster (dubbelhuis) en klas, respectievelijk van vier en twee traveeën, twee bouwlagen en doorlopend zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen), met overdekte klok ter hoogte van de kapel.

Bij voorbouw aansluitende aanbouw van drie traveeën en twee bouwlagen met kapel op de bovenverdieping, oudere klassenvleugel van vijf traveeën en één bouwlaag met middengang, beide onder zadeldak (nok loodrecht op de straat, Vlaamse en mechanische pannen) en lagere, in 1934 bijgebouwde vleugel van vijf traveeën onder plat dak. Ingebouwde speelplaats met overdekte galerij aanleunend bij de voorbouw en afsluitend sanitair blok.

Sobere bakstenen lijstgevels met hoeklisenen (voorgevel), baksteenfries, houten kroonlijsten en segmentbogige muuropeningen. Spitse kapelvensters. Rondboognis met Sint-Jozefbeeld boven de voordeur. Origineel houtwerk.

Bij de school horend voormalig dubbelhuisje van drie traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen), uit het eerste kwart van de 20 eeuw. Verankerd bakstenen lijstgeveltje met gecementeerde plint, muurbanden, paneeltjes, houten kroonlijst en segmentbogige muuropeningen. Achterbouw.

Auteurs: Plomteux, Greet