erfgoedobject

Woon- en winkelhuis in eclectische stijl

bouwkundig element
ID
46434
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/46434
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Beschrijving

Woon- en winkelhuis in eclectische stijl van 1931 naar ontwerp van aannemer/schrijnwerker K. Meyers; twee traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen).

Bakstenen lijstgevel op arduinen plint. Risalietvormende deurtravee, verdiepte venstertravee; siermotieven, panelen en lijsten van zwarte baksteen. Segment- en korfbogige muuropeningen in zwart/gele omlijsting. Grotendeels bewaard houtwerk.

Oorspronkelijke plattegrond met winkel- en woonruimte op de begane grond, slaapkamers op de bovenverdieping, L-vormige achterbouw met pomphuis, gemak en berging; nieuw is het wegvallen van de opkamer. Heden met gewijzigde indeling op de benedenverdieping.

  • Gemeente-archief Hoogstraten, machtiging van het Ministerie van Openbare Werken 9/5/ 1931.
  • VERBEECK B., Typologie van Hoogstraatse volkswoningen van 1900 tot 1940, Verhandeling tot het behalen van de graad van architect, Henry van de Velde-Instituut Antwerpen, 1994-1995, p. 32.

Bron: DE SADELEER S. & PLOMTEUX G. 2002: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Hoogstraten, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16n4, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Plomteux, Greet
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Woon- en winkelhuis in eclectische stijl [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/46434 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.