Verenigingslokaal van de Koninklijke Toon- en Toneelmaatschappij Sinte Cecilia

Beschrijving

Gelegen achter huisnummer 8. Verenigingslokaal van de Koninklijke Toon- en Toneelmaatschappij Sinte Cecilia, gesticht op 18/10/1839. Tot 1881 had de sociëteit haar zetel in het stadhuis. Op 10/1/1882 werd in de Gelmelstraat 260 vierkante meter bouwgrond gekocht voor de bouw van een nieuw lokaal; de eerstesteenlegging greep plaats op 25/6, de plechtige inhuldiging van de nieuwe zaal op 19/11 daaropvolgend. In 1982 werden vernieuwings- en uitbreidingswerken uitgevoerd.

Aan een L-vormige steeg, achter de Gelmelstraat ingebouwd rechthoekig bakstenen gebouw onder zadeldak (nok loodrecht op de Dokter Versmissenstraat, golfplaten). Puntgevel aan de Dokter Versmissenstraat met nooduitgang en gedichte oculus. Bewaarde inrichting met toneel in brede geprofileerde omlijsting; later ingebracht balkon. Recent betimmerde wanden en plafond. Het hoekhuis nummer 12 werd in 1911 opgetrokken ter plaatse van de voormalige herberg "In den Druiventros".

• Gemeente-archief Hoogstraten,machtiging van het College van Burgemeester en Schepenen 5/7/1911.
  • Koninklijke Toon- en Toneelmaatschappij Sinte Cecilia onder kenspreuk "IJver en Leerzucht" te Hoogstraten. Geschiedkundige schets 1839-1926, Hoogstraten 1926.

Auteurs: Plomteux, Greet