Neoclassicistisch burgerhuis met traditionele kern

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Antwerpen
Gemeente Antwerpen
Deelgemeente Antwerpen
Straat Veemarkt
Locatie Veemarkt 3, Antwerpen (Antwerpen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Antwerpen (actualisaties: 05-01-2006 - 05-01-2007).
  • Adrescontrole Antwerpen (adrescontroles: 23-07-2007 - 23-07-2007).
  • Herinventarisatie stad Antwerpen (geografische herinventarisatie: 10-02-2010 - 31-12-2018).
  • Inventarisatie Antwerpen (geografische inventarisatie: 01-01-1976 - 31-12-1992).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Neoclassicistisch burgerhuis met barokpoortje

Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019.

omvat de bescherming als monument Burgerhuis: ingangsomlijsting
gelegen te Veemarkt 3 (Antwerpen)

Deze bescherming is geldig sinds 02-09-1976.

Beschrijving

Neoclassicistisch burgerhuis volgens de bouwaanvraag uit 1861 opgetrokken in opdracht van C. Kerckx. Het betrof de grondige verbouwing van een traditioneel diephuis met topgevel, vermoedelijk uit de eerste helft van de 17de eeuw. Van de bestaande opstand bleef vermoedelijk enkel de omstreeks 1800 vernieuwde pui behouden, met een laatclassicistisch poortje. De geveltop werd gesloopt, en vervangen door twee bijkomende verdiepingen. Uit het bouwdossier vallen ontwerper noch aannemer af te leiden.

Rijwoning met enkelhuisopstand van drie traveeën en vier bouwlagen onder een zadeldak (nok parallel aan de straat, pannen). Oorspronkelijk bepleisterd en, beschilderd, rust de gedecapeerde lijstgevel op een geprofileerde plint uit blauwe hardsteen. Op de eerste twee bouwlagen is het baksteenmetselwerk verankerd door smeedijzeren muurankers. Een gevelbrede ontlastingsboog ondersteunt de toegevoegde verdiepingen. In de pui flankeren twee rechthoekige vensters met een middenkalf, een omlijsting en doorgetrokken dorpels uit blauwe hardsteen, de rondboogdeur. Deze is gevat in een vlakke hardstenen omlijsting met neuten, imposten, een sluitsteen, panelen in de zwikken en een gestrekte waterlijst. Regelmatige registers van rechthoekige vensters met cordonvormnde lekdrempels op de eerste twee verdiepingen, en van haast vierkante vensters met individuele lekdrempels op de derde verdieping. Van het klassieke hoofdgestel resten de casementen in de fries, en de houten kroonlijst op klossen en tandlijst.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1861#283.

Bron: -

Auteurs: Braeken, Jo

Datum tekst: 2019

Alle teksten

Relaties

maakt deel uit van Veemarkt

Veemarkt (Antwerpen)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.