Teksten van Neoclassicistisch burgerhuis met traditionele kern

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4644

Neoclassicistisch burgerhuis met traditionele kern ()

Neoclassicistisch burgerhuis volgens de bouwaanvraag uit 1861 opgetrokken in opdracht van C. Kerckx. Het betrof de grondige verbouwing van een traditioneel diephuis met topgevel, vermoedelijk uit de eerste helft van de 17de eeuw. Van de bestaande opstand bleef vermoedelijk enkel de omstreeks 1800 vernieuwde pui behouden, met een laatclassicistisch poortje. De geveltop werd gesloopt, en vervangen door twee bijkomende verdiepingen. Uit het bouwdossier vallen ontwerper noch aannemer af te leiden.

Rijwoning met enkelhuisopstand van drie traveeën en vier bouwlagen onder een zadeldak (nok parallel aan de straat, pannen). Oorspronkelijk bepleisterd en, beschilderd, rust de gedecapeerde lijstgevel op een geprofileerde plint uit blauwe hardsteen. Op de eerste twee bouwlagen is het baksteenmetselwerk verankerd door smeedijzeren muurankers. Een gevelbrede ontlastingsboog ondersteunt de toegevoegde verdiepingen. In de pui flankeren twee rechthoekige vensters met een middenkalf, een omlijsting en doorgetrokken dorpels uit blauwe hardsteen, de rondboogdeur. Deze is gevat in een vlakke hardstenen omlijsting met neuten, imposten, een sluitsteen, panelen in de zwikken en een gestrekte waterlijst. Regelmatige registers van rechthoekige vensters met cordonvormnde lekdrempels op de eerste twee verdiepingen, en van haast vierkante vensters met individuele lekdrempels op de derde verdieping. Van het klassieke hoofdgestel resten de casementen in de fries, en de houten kroonlijst op klossen en tandlijst.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1861#283.

Auteurs:  Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Neoclassicistisch burgerhuis met traditionele kern [online], https://id.erfgoed.net/teksten/204132 (geraadpleegd op ).


Burgerhuis met renaissancepoortje ()

Breedhuis van drie traveeën en vier bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen). Banale gecementeerde lijstgevel met rechthoekige vensters voorzien van arduinen lekdrempels (19de eeuw).

Echter merkwaardig rondboogpoortje in renaissancestijl uit de eerste helft van de 17de eeuw in arduinen omlijsting met kwartholbeloop voorzien van sluitsteen, imposten en neuten; gestrekte tussendorpel; boogzwikken gevuld met driehoekige geprofileerde panelen, waarboven gestrekte waterlijsten.


Bron: GOOSSENS M. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A., STEYAERT R., ILLEGEMS P. & DE BARSÉE L. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3na, Brussel - Gent.
Auteurs:  Plomteux, Greet; Goossens, Miek
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Neoclassicistisch burgerhuis met traditionele kern [online], https://id.erfgoed.net/teksten/4644 (geraadpleegd op ).