erfgoedobject

Burgerhuis in nieuwe zakelijkheid

bouwkundig element
ID
46444
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/46444

Juridische gevolgen

Beschrijving

Enkelhuis van twee traveeën en drie bouwlagen onder plat dak in nieuwe zakelijkheid van 1938. Trapvormig afgewerkte lijstgevel met parement van bruinrode baksteen gemetseld in horizontale en verticale lagen en stroken in reliëf. De erker op de tweede bouwlaag vormt één kubistisch geheel met de gesloten balkonleuningen op tweede en derde bouwlaag. Rechthoekige muuropeningen met originele stalen ramen; onderdorpels van keramische tegels; houten deur met betonnen luifel en glas-in-lood-bovenlicht. Gebruikelijke plattegrond met achterbouw en buitentoilet; een badkamer was niet voorzien.

Aanpalend, halfvrijstaand winkelhuis nummer 50, eveneens van 1938, naar ontwerp van architect M. Rosiers.

  • Gemeente-archief Hoogstraten, machtiging van het Ministerie van Openbare Werken 2/11/1938.

Bron     : De Sadeleer S. & Plomteux G. 2002: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Hoogstraten,  Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16N4, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Plomteux, Greet
Datum  : 2002


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Burgerhuis in nieuwe zakelijkheid [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/46444 (Geraadpleegd op 22-04-2021)