Groepsbebouwing van zes arbeiderswoningen

Beschrijving

Vrijstaande groepsbebouwing van zes arbeidershuizen spiegelbeeldschema) opgericht circa 1840 door de kerkfabriek van het begijnhof. Het hele bouwblok telt acht op twee traveeën en één bouwlaag onder gemeenschappelijk zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen). De nummers 61-63 en 69-71 met ingang in de zijpuntgevels en telkens twee vensters op de hoeken van respectievelijk voor- en achtergevel staan loodrecht op de nummers 65-67 die over de volledige diepte zijn uitgebouwd. Verankerde bakstenen lijst- en puntgevels op gecementeerde plint; rechthoekige vensters en deuren met houten latei; oorspronkelijk beluikt (zie nummer 67). Woonplaats met brede haard (per twee huizen gekoppelde stookplaatsen); achterplaats met moos, kelder en opkamer. Binnenkoertje met waterput; parallel aan de achtergebouw met stal en gemak. Vroegere tuinen heden ingenomen door parking begijnhof. Doorgang tussen nummer 59 en 61 met oude afvoergoot.

• Kadaster Antwerpen, Mutatieregisters Hoogstraten, schetsen 1840/7.

Auteurs: Plomteux, Greet