Rectorshuis van het ursulinenklooster

Voormalig rectorshuis van het ursulinenklooster, nummer 60, heden Kinderdagverblijf De Gelmeltjes.

Gebouwd in 1934 naar ontwerp van architect J. Huygh; begin jaren 1990 deels verbouwd door architect J. Van Boxel.

Vrijstaande villa in nieuwe zakelijkheid van vier traveeën en twee bouwlagen op verhoogde begane grond onder ruim overkragend schilddak (nok parallel aan de straat, leien), bekroond met centraal houten klokkentorentje en één dakkapel aan de voorzijde. Voortuin met bakstenen muurtje en ijzeren buisleuning. Vergrote begane grond met rechthoekige hoekuitsprongen, erkers en vaste bloembak, met parement van bruinrood siermetselwerk en plint van kiezelbeton. De risalietvormende inkompartij en vooral de tot boven de kroonlijst verhoogde halfronde erker van de trapzaal bepalen de samenhang met de compactere bepleisterde bovenbouw. De ruime terrassen met gemetselde borstwering sluiten visueel aan bij de begane grond. Verwijderde glas-in-lood-invulling van de erkerramen met gekleurd structuurglas. Rechthoekige muuropeningen met betonnen stijlen, tussendorpels en luifels; vernieuwde ramen; originele houten vleugeldeur met smeedijzeren hekwerk. Recente uitbreiding achteraan onder meer met een gevelbrede beglaasde veranda, waardoor het oorspronkelijk halfcirkelvormig terras verdween.

Aangepast interieur met behoud van de hoofdindeling. Monumentale houten bordestrap met trappaal en leuning in art deco.

• Plannen bezorgd door zuster Véronique.

Auteurs: Plomteux, Greet