erfgoedobject

Winkelhuis in neoclassicistische stijl

bouwkundig element
ID: 4645   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4645

Beschrijving

Winkelhuis in neoclassicistische stijl gebouwd in opdracht van de heer Van Gorp, naar een ontwerp door Joannes Franciscus De Belder uit 1874. Deze aannemer lijkt in Antwerpen actief te zijn geweest van begin jaren 1850 tot omstreeks 1890. Omstreeks 1980 gesloopt voor de bouw van een sociaal wooncomplex.

Rijhuis van twee travee├źn en drie bouwlagen onder een mansardedak (zink en Vlaamse pannen). De oorspronkelijk bepleisterde en beschilderde lijstgevel onderscheidde zich door een rijk stucdecor dat bij een latere cementering grotendeels verdween: met panelen bewerkte penanten, doorgetrokken imposten, geriemde vensteromlijstingen met cartouchesleutel, guirlandes en acroteria op de eerste verdieping, oren op de tweede, en casementen in de fries. Ten dele bewaarde, klassieke, houten winkelpui met zijportaal, pilasters en entablement op een hardstenen plint. Deze wordt bekroond door een gevelbreed balkon op consoles, voorzien van een ijzeren borstwering met festoenen en rozetten. Rechthoekige vensters met doorgetrokken lekdrempels op de tweede verdieping. Oorspronkelijk klassiek hoofdgestel met houten kroon- en tandlijst op klossen en consoles; twee houten dakkapellen onder een gebroken, driehoekig fronton met siervaas.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1874#882.

Bron     : -
Auteurs :  Braeken, Jo
Datum  : 2018


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Winkelhuis in neoclassicistische stijl [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4645 (Geraadpleegd op 22-01-2020)