Teksten van Winkelhuis in neoclassicistische stijl

Winkelhuis in neoclassicistische stijl ()

Winkelhuis in neoclassicistische stijl gebouwd in opdracht van de heer Van Gorp, naar een ontwerp door Joannes Franciscus De Belder uit 1874. Deze aannemer lijkt in Antwerpen actief te zijn geweest van begin jaren 1850 tot omstreeks 1890. Omstreeks 1980 gesloopt voor de bouw van een sociaal wooncomplex.

Rijhuis van twee traveeën en drie bouwlagen onder een mansardedak (zink en Vlaamse pannen). De oorspronkelijk bepleisterde en beschilderde lijstgevel onderscheidde zich door een rijk stucdecor dat bij een latere cementering grotendeels verdween: met panelen bewerkte penanten, doorgetrokken imposten, geriemde vensteromlijstingen met cartouchesleutel, guirlandes en acroteria op de eerste verdieping, oren op de tweede, en casementen in de fries. Ten dele bewaarde, klassieke, houten winkelpui met zijportaal, pilasters en entablement op een hardstenen plint. Deze wordt bekroond door een gevelbreed balkon op consoles, voorzien van een ijzeren borstwering met festoenen en rozetten. Rechthoekige vensters met doorgetrokken lekdrempels op de tweede verdieping. Oorspronkelijk klassiek hoofdgestel met houten kroon- en tandlijst op klossen en consoles; twee houten dakkapellen onder een gebroken, driehoekig fronton met siervaas.

Auteurs:  Braeken, Jo

Stadswoning ()

Enkelhuis van twee traveeën en drie bouwlagen onder mansardedak (zink en Vlaamse pannen) met twee dakkapellen; lijstgevel waarvoor bouwaanvraag in 1874, heden gecementeerd en vereenvoudigd wat de stucversiering betreft. Ten dele bewaarde winkelpui met houten bekleding en pilasters op arduinen sokkels; puilijst geritmeerd door zware consoles onder het over de hele gevelbreedte doorlopend balkon; ijzeren leuning met festoenen- en rozettenmotieven. Gelijksoortige versiering maar met lamberkijnen boven de deurvensters met doorlopende gekorniste druiplijst. Rechthoekige vensters met doorgetrokken gekorniste lekdrempels op de hoogste verdieping. Houten dakkapellen onder driehoekig fronton.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers D2, 1874, Modern Archief 20.150, dossier 882.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Goossens, Miek