Pottenbakkerij Van Dongen

Beschrijving

Voormalige pottenbakkerij Van Dongen, omstreeks 1857 overgebracht van het Heilig Bloedstraatje naar de hoek van de Achtelsestraat, in 1907-1908 vervangen door een nieuwe pottenbakkerij (achter nummer 257), een winkel/woonhuis (nummer 255) en een atelier/opslagplaats, heden winkel (nummer 253). In 1965 werd de schoorsteen bij de pottenbakkerij neergehaald.

Hoekhuis (nummer 253) van drie op drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok loodrecht op de straat, pannen) met neo-Vlaamserenaissance-inslag. Verankerde baksteenbouw met getrapte voorgevel; consoles, dekstenen en sierstukken van witte natuursteen. Gevelbekroning met rechte en overhoekse topstukken met monumentale siervazen; de huidige aarden vazen zijn vervaardigd door Jozef Van Dongen (laatste pottenbakker, overleden in 1964). Aangepaste bovenvensters en oculus. Verbouwde begane grond en achterbouw

Aansluitend eclectisch dubbelhuis (nummer 255) van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, leien). Bakstenen lijstgevel met knipvoegen, verlevendigd met muurbanden, booglijsten en siermotieven van verglaasde ivoorkleurige en grijze baksteen; arduinen plint, vensterdorpels, hoek- en sluitstenen en balkonplaat op consoles. Gebombeerde ijzeren balkonleuning. Houten kroonlijst op voluutconsoles. Segmentboogvensters en -deur met origineel houtwerk. Vernieuwde vitrine. Op origineel plan met achterbouw waarin bakoven.

Langgestrekt bakstenen gebouw van vroegere pottenbakkerij, acht traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok loodrecht op de straat, Vlaamse pannen) met oostelijke afhang; lijstgevel met segmentbogige beneden- en rechthoekige bovenvensters; gevelsteen met inscriptie "F. Van Dongen 1907" boven de gedichte deur.

• Gemeente-archief Hoogstraten, machtiging van het College van Burgemeester en Schepenen 6/2/1908.
  • Kadaster Antwerpen, Mutatieregisters Hoogstraten, schetsen 1908/13, 1910/16.