Kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Bijstand

Beschrijving

De barokke wegkapel van Onze-Lieve-Vrouw van Bijstand werd opgericht in 1696 naar ontwerp van Libert Fabri.

Historiek

De kapel bevindt zich tegenover de Loenhoutseweg en werd opgericht in 1696 door toedoen van Zeer Eerwaarde Heer Andreas Theunis, pastoor, landdeken en kanunnik van de Sint-Catharinakerk die hiervoor de toelating kreeg van de bisschop van Antwerpen. De grond werd geschonken door gravin Maria-Gabriëla de Lalaing en de bouw voor een groot deel bekostigd door onderwijzeres Maria Van Ravenstein. Libert Fabri, bouwmeester van de begijnhofkerk, leidde de werken.

Herstellings- en restauratiewerken vonden plaats in 1928 en 1985 en het omringend parkje werd aangelegd in 1931.

Beschrijving

De barokke, bakstenen wegkapel (circa 6 meter hoog, 3 meter breed, 1,05 meter diep) is afgewerkt met witstenen banden en lijstwerk, voluten, een segmentboogvormige bekroning en een leien dakje.

Achter de omlijste rondboog met glazen deur en ijzeren roeden bevindt zich een nis met bepleisterde en beschilderde wanden waarin een gekleed en gekroond, houten Onze-Lieve-Vrouwebeeld staat. Het beeld heeft het kind op de linkerarm, een scepter in de rechterhand en werd geleverd door Jan Baptist De Wret. Onder de nis werd een arduinen gevelplaat met opschrift "D.O.M. / Jezus Maria / H. Moeder H. Kindt / Beschermt / uwen rysenden / vrindt / A 1696" aangebracht, eveneens door Jan Baptist De Wret.

Bron: Beschermingsdossier DA002347, Kanton Hoogstraten (digitaal dossier).
Auteurs: Thiels, Nancy