erfgoedobject

Kapel met Lourdesgrot

bouwkundig element
ID
46464
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/46464

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kapel met Lourdesgrot
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Kapel met Lourdesgrot, opgericht in 1883 in de tuin van het gasthuis.

Eenbeukige bakstenen kapel (8 tot 9 meter hoog, 6,80 meter breed en 11,20 meter lang) van drie op drie traveeën onder overkragend zadeldak met kruis (nok loodrecht op de straat, mechanische pannen); vierzijdige westelijke apsis onder leien tentdak met kruis, samen met aansluitende koorgevels bezet met een ruwe, rotsachtige cementlaag; ook de steunberen zijn als rotsimitatie uitgewerkt. Oost-, noord- en zuidzijde respectievelijk met bakstenen punt- en lijstgevels op gecementeerde plint met schijnvoegen, geritmeerd door lisenen en afgewerkt met verschillend uitgewerkte baksteenfriezen. Rondbogige muuropeningen, in de voorgevel in een beraapte omlijsting met sleutel en imposten; beglaasde houten paneeldeur met gietijzeren hekken met voorstelling van Onze-Lieve-Vrouw Onbevlekt Ontvangen, bovenlicht met ijzeren roeden; blinde zijvensters; blinde nis met kruis in de top. Zijgevels met originele houten ramen met ijzeren roeden, gedeeltelijk vernieuwd aan zuidzijde; de achterste vensters zijn blind.

Interieur met spits afgeknot gewelf. Bepleisterde en beschilderde binnenmuren en plafond; vloer met in patroon gelegde gele en zwarte cementtegels. Koor uitgewerkt als monumentale Lourdesgrot (rotswerk van circa 1900) met verschillende heiligenbeelden, onder meer Sint-Anna ten Drieën. Vooraan rechts witgeschilderd houten Sint-Blasiusbeeld van 1891 door F. De Vriendt, afkomstig van de in 1931 gesloopte kapel in de tuin voor het gasthuis. Smeedijzeren koorhek.

  • LAUWERYS J., De Veldkapellekens in de Kempen, in Oudheid en Kunst, 1933, p. 35-37.

Bron     : De Sadeleer S. & Plomteux G. 2002: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Hoogstraten,  Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16N4, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Plomteux, Greet
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2022: Kapel met Lourdesgrot [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/46464 (Geraadpleegd op )