Gewestelijke Vakschool

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gewestelijke Vakschool

Beschrijving

Opgericht in 1920 ter vervanging van de voormalige tekenschool aan de Vrijheid. Vleugel aan Karel Boomstraat, in 1928-1930 opgetrokken naar ontwerp van M. Rosiers, en vergroot in 1937; nieuwe gebouwen van Vak- en Handelsscholen en Land- en Tuinbouwschool naar ontwerp van R. Van Steenbergen senior, 1946-1952, aan Gravin Elisabethlaan.

Langgerekte, halfvrijstaande vleugel van negentien + één travee en twee bouwlagen onder plat dak, opgetrokken in verschillende fasen met schrijnwerkerij, metselarij, smidse.

Vrijwel identieke bakstenen lijstgevels aan straat- en koerzijde, per travee geritmeerd door rechthoekige spaarvelden met tandlijst; muurdammen verlevendigd met verschillend uitgewerkte smeedijzeren sierankers, vervaardigd in de vakafdeling van de school. Straatgevel bovendien met gecementeerde panelen op de borstweringen van de tweede bouwlaag; deels verhoogde gevelpartij (tiende tot veertiende travee), afgezet met natuurstenen topstukken en voorzien van een paneel met naam van de school. Korfboogvensters en -poorten met diamantvormige sluitsteen; vernieuwd houtwerk (afzelia). Koergevel met één rechthoekige poort onder I-balk. Circa 1994 volledig vernieuw interieur. Hal met gerecupereerde smeedijzeren trapleuning.

• Kadaster Antwerpen, Mutatieregisters Hoogstraten, schetsen 1931/29, 1938/11.

Auteurs :  Plomteux, Greet