erfgoedobject

Gewestelijke Vakschool

bouwkundig element
ID
46465
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/46465

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gewestelijke Vakschool
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Opgericht in 1920 ter vervanging van de voormalige tekenschool aan de Vrijheid. Vleugel aan Karel Boomstraat, in 1928-1930 opgetrokken naar ontwerp van M. Rosiers, en vergroot in 1937; nieuwe gebouwen van Vak- en Handelsscholen en Land- en Tuinbouwschool naar ontwerp van R. Van Steenbergen senior, 1946-1952, aan Gravin Elisabethlaan.

Langgerekte, halfvrijstaande vleugel van negentien + één travee en twee bouwlagen onder plat dak, opgetrokken in verschillende fasen met schrijnwerkerij, metselarij, smidse.

Vrijwel identieke bakstenen lijstgevels aan straat- en koerzijde, per travee geritmeerd door rechthoekige spaarvelden met tandlijst; muurdammen verlevendigd met verschillend uitgewerkte smeedijzeren sierankers, vervaardigd in de vakafdeling van de school. Straatgevel bovendien met gecementeerde panelen op de borstweringen van de tweede bouwlaag; deels verhoogde gevelpartij (tiende tot veertiende travee), afgezet met natuurstenen topstukken en voorzien van een paneel met naam van de school. Korfboogvensters en -poorten met diamantvormige sluitsteen; vernieuwd houtwerk (afzelia). Koergevel met één rechthoekige poort onder I-balk. Circa 1994 volledig vernieuw interieur. Hal met gerecupereerde smeedijzeren trapleuning.

  • Kadaster Antwerpen, Mutatieregisters Hoogstraten, schetsen 1931/29, 1938/11.

Bron     : De Sadeleer S. & Plomteux G. 2002: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Hoogstraten,  Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16N4, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Plomteux, Greet
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Gewestelijke Vakschool [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/46465 (Geraadpleegd op )