erfgoedobject

Arbeidershuis

bouwkundig element
ID
46466
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/46466
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Beschrijving

Vrijstaand arbeidershuis, drie traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen) met loodrecht aansluitende achterbouw van vier traveeën, eveneens onder zadeldak (Vlaamse pannen), van 1905.

Verankerde baksteenbouw. Voorgevel op gecementeerde plint met doorlopend kordon boven de muuropeningen, baksteenfries en kroonlijst; segmentboogvensters en -deur met origineel houtwerk, oorspronkelijk beluikt. Vrijstaande zijpuntgevel met twee segmentboogvensters in de top (verlichting van de slaapkamers). Venster in de achtergevel met glasroeden. Achterbouw met rechthoekige vensters, deuren en poort met houten latei.

Plattegrond met vooraan een woonplaats met aparte gang, achteraan een eetplaats/keuken, met trap naar de zolder links en schoorsteen met flankerende houten muurkastjes rechts. Achterbouw met "moos" en bakoven, "gemak", stal en schuur; zoldering van dennenstammen en strobundels beplakt met papier. De arbeidershuizen nummers 19, 25, 31 en 47 dateren uit dezelfde periode.

  • Gemeente-archief Hoogstraten, machtiging van het College van Burgemeester en Schepenen 30/9/1905.
  • Kadaster Antwerpen, Mutatieregisters Hoogstraten, schetsen 1906/9.

Bron: DE SADELEER S. & PLOMTEUX G. 2002: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Hoogstraten, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16n4, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Plomteux, Greet
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Arbeidershuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/46466 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.