Eclectisch herenhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Eclectisch herenhuis

Beschrijving

Halfvrijstaand herenhuis in eclectische stijl van 1898 naar ontwerp van de Brusselse architect L. Govaerts, gebouwd in opdracht van zeepfabrikant L. Eeckelaers.

Twee op drie traveeën en twee bouwlagen onder overkragend zadeldak (nok parallel aan de straat, kunstleien), met halfronde uitbouw ten westen. De inplanting op de perceelgens, de algemene opbouw en de wachtmuur ten oosten verwijzen naar een gelijkaardige pendant, die echter nooit werd gerealiseerd. Omringende tuin, aan de straat afgezet met ijzeren hekken tussen bakstenen pijlers.

Bakstenen lijst- en puntgevels op later gecementeerde plint met keldervensters; contrasterende muurbanden, siermotieven, boog- en hoekstenen van witte baksteen. Halfronde uitbouw met trapzaal; aansluitend hoekportaal, voorzien van lessenaarsdak op houten zuiltjes, dito borstweringen en een arduinen steektrap van zes treden. Rechthoekige, segment- en rondboogvensters met oorspronkelijk houtwerk. Segmentboogdeur van hout, glas en ijzerwerk.

• Gemeente-archief Hoogstraten, machtiging van het college van burgemeester en schepenen 16/6/1898.

Auteurs: Plomteux, Greet