Eclectisch burgerhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Eclectisch burgerhuis

Beschrijving

Vrijstaand dubbelhuis in eclectische stijl van 1929, gebouwd in opdracht van een tandarts; privé-gedeelte van drie traveeën en twee bouwlagen links, vooruitgeschoven praktijkruimte van één travee en (oorspronkelijk) één bouwlaag rechts, beide onder zadeldak (nok parallel aan de straat, kunstleien); gerenoveerd in 1992-1993 door L. De Meester en O. Speybrouck.

Baksteenbouw; voorgevel op arduinen plint verlevendigd met grote bepleisterde en witgeschilderde muurpartijen, spaarvelden en markante gebogen erkers. Rechthoekige en rondbogige muuropeningen met origineel houtwerk; fraai gesculpteerde eikenhouten vleugeldeur met bovenlicht. Ondiepe voortuin met beukenhaag waarin smeedijzeren toegangshek tussen bakstenen pijlers met bolornament.

• Gemeente-archief Hoogstraten, machtiging verleend door het Ministerie van Openbare Werken 29/5/1929.

Auteurs: Plomteux, Greet