Hotel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hotel

Beschrijving

Voormalig hotel (heden winkel), gelegen nabij de veiling, opgetrokken in 1933 naar ontwerp van R. Van Steenbergen voor rekening van J. Rommens, burgemeester te Beerse, in 1938 aan noordzijde uitgebreid met een zaal (de stichtingsakte van de Katholieke Veilingvereniging der Noorderkempen verscheen op 25/2/1933 in het staatsblad).

Halfvrijstaand complex opgevat in een romantisch kubisme, aansluitend bij de stijl der Amsterdamse School. Weg aan zuidzijde naar achterliggende veilinggebouwen. Bewaard hoekgebouw van tweemaal drie traveeën, drie bouwlagen en pseudo-mansardedak (bitumen). Plastische compositie van lijst- en puntgevels met uitspringende vlakken, tot voor kort met parement van bruine handvormsteen (zie zijgevel van de zaal), heden bepleisterd en beschilderd waardoor de oorspronkelijke expressie gedeeltelijk teloor ging. Samenspel van rechthoekige en rondbogige al dan niet gekoppelde vensters, waarvan enkele werden gedicht. Alleen de benedenvensters van de zijgevel behielden hun oorspronkelijk houtwerk. Verwijderde voormalige cafépui (voorgevel) en rondboogpoort van de belendende zaal.

De plattegrond voorzag een inkom met trapzaal en vestiaire ter hoogte van de puntgevel aan de zijstraat, een eetzaal op de hoek en daarnaast het café; op de bovenverdieping waren telkens drie slaapkamers voorzien. De uitbouw met aanhorigheden en bureel werd onherkenbaar verbouwd.

• Gemeente-archief Hoogstraten, machtiging verleend door het Ministerie van Openbare Werken 14/2/1933 en 7/9/1938.

Auteurs: Plomteux, Greet