erfgoedobject

Villa

bouwkundig element
ID
46490
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/46490

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa
    Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019

Beschrijving

Villa van circa 1927, in eclectische stijl met cottage-inslag. Dubbelhuis van drie traveeën + uitbouw en één bouwlaag onder complex overkragend dak met klimmende dakkapellen (nok loodrecht op en parallel aan de straat, mechanische pannen).

Combinatie van lijst- en afgeknotte puntgevels met parement van siermetselwerk en bepleisterde geveldelen, aan de straat vermeerderd met terras onder laag reikend dakschild met houten zuilen, windborden en borstwering, gelegen in hetzelfde vlak als de hoger opgetrokken linkertravee. Rechthoekige muuropeningen; originele houten deur en ramen met kleine roedeverdelingen op de begane grond. Zuidelijke zijgevel met driezijdige erker.

Het oorspronkelijk bouwplan vertoont een centrale gang, vooraan links een spreekkamer, daarachter een trapzaal, een ruime keuken over de volledige breedte van de twee linker traveeën en een achterbouw met washuis, stal en wc; salon en eetplaats bevinden zich in de rechtertravee.

  • Gemeente-archief Hoogstraten, machtiging verleend door het Ministerie van Openbare Werken 14/12/1927.

Bron     : De Sadeleer S. & Plomteux G. 2002: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Hoogstraten,  Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16N4, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Plomteux, Greet
Datum  : 2002


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Villa [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/46490 (Geraadpleegd op 07-05-2021)