Villa De Ruyter

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa De Ruyter

Beschrijving

Nabij het voormalig tramstation gelegen vrijstaand complex van vier traveeën en twee bouwlagen onder schilddak (nok parallel aan de straat, leien); in 1905 naar ontwerp van Antwerps architect J. De Belder (zie inscriptie console) in eclectische stijl met art-nouveau-inslag opgetrokken als woning met café "In den Ruiter"; inmiddels, op de voorgevel na vrijwel volledig verbouwd en ingedeeld in appartementen.

Gele bakstenen lijstgevel op arduinen plint, verlevendigd met lisenen, booglijsten en muurbanden van rood baksteenmetselwerk, fijne lijstjes van groene verglaasde baksteen, een gevelbrede band van gele en rode faience en verschillende constructieve en decoratieve onderdelen van witte natuursteen. Travee-indeling door middel van hoefijzervormige spaarvelden. Middelste travee verhoogd met segmentbogig gevelvlak, beëindigd met daklijst en fraai uitgewerkte flankerende topstukken van natuursteen; aansluitende kroonlijst op modillons. Hoefijzer- en steekkboogvensters in verschillende, art-nouveaugetinte omlijstingen. De drie deuren die eertijds toegang gaven tot biljartzaal en café zijn verbouwd tot vensters. Origineel driedelig venster links.

Voortuin afgezet met ijzeren hekken tussen gemetselde pijlers met natuurstenen kapiteel.

• Gemeente-archief Hoogstraten, machtiging verleend door het College van Burgemeester en Schepenen 23/2/1905.
  • VERHEYEN J., Vergeten monumenten, in De Hoogstraatse Maand, XII, nummer 142, februari 1997, p. 39-42.

Auteurs: Plomteux, Greet