Art-decovilla

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Art-decovilla

Beschrijving

Art-decovilla van circa 1935, geïnspireerd op een ontwerp van 1932 door ingenieur H. Allewaert (Brasschaat) dat echter veel sterker aanleunt bij de nieuwe zakelijkheid.

Voormalige dokterswoning met dubbelhuisopstand van vier traveeën en twee bouwlagen onder plat dak; aansluitende garage. Voortuin met bakstenen afsluiting en buisleuning; breukstenen tuinpad. Bakstenen lijstgevels, bovenaan met omlopende, heden bepleisterde doch oorspronkelijk met tegels bezette band onder overkragende houten kroonlijst; verzorgde voorgevel met parement van bruin getint siermetselwerk. Begane grond met verschillend uitgewerkte erkers, één geheel vormend met de gesloten balkonleuningen op de bovenverdieping en de vaste gemetselde bloembakken onderaan; derde travee verhoogd met tot boven de dakrand reikende toren versierd met bas-reliëf en sculptuur (Aesculapteken en ooievaar, zie beroep van de bouwheer); afgeschermd portaal met brede luifel, verglaasde crèmekleurige tegels rond getralied venstertje en deur, hoge arduinen stoep. Rechthoekige en trapeziumvormige vensters, op de begane grond met verglaasde crèmekleurige lekdorpeltegels; originele stalen ramen.

• Gemeente-archief Hoogstraten, plannen gedateerd 15/5/1932.

Auteurs: Plomteux, Greet