Traditioneel diephuis

Beschrijving

Traditioneel diephuis op de hoek van Vingerlingstraat en Leguit uit het derde kwart van de 16de eeuw, twee bij drie traveeën breed en drie bouwlagen hoog onder een schilddak (nok loodrecht op de Vingerlingstraat, Vlaamse pannen). Joannes Franciscus Meyers liet in 1864 het winkelraam in de zijgevel aanbrengen, en in 1865 een klassiek hoofdgestel met consoles toevoegen. Een plan eerder uit 1865 om het pand te verhogen met een vierde bouwlaag en een mezzanine vond geen doorgang. Gesloopt.

Lijstgevels uit bak- en zandsteenbouw met hoeksteunen, negblokken en resten van speklagen. De gevel zijde Leguit is 1575 gedateerd door middel van jaarankers. Afgeschuinde sokkel met keldermonden. Aangepaste rechthoekige vensters, vroegere kruiskozijnen met wigvormig ontlastingssysteem. Muurankers met gekrulde spie. Klassieke houten winkelpui en -raam, het laatste uit 1864.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1864#713, 1865#96 en 1865#357.