Villa

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa

Beschrijving

Minstens sedert 1620 woonplaats van een pottenbakker, zie de naam "Poteinde" voor dit deel van de Vrijheid. In 1899-1901 werd hier naar ontwerp van J. Bascourt een eclectische villa met cottage-inslag, "Het Heidebloempje", gebouwd in opdracht van houtkoopman Achille Sabbe, in 1947 vervangen door de huidige naar ontwerp van J.L. Stynen; alleen de hekken aan de straat refereren nog aan de oude villa.

Dubbelhuis van drie op vier traveeën en twee bouwlagen onder schilddak (nok loodrecht op straat, leien) met dakkapellen. Bakstenen lijstgevels met beraapte en beschilderde bovengevel, uitspringende rechter travee, vaste bloembakken. Verkleinende rechthoekige vensters, oorspronkelijk met houten kaders en stalen ramen. Rondboogdeur van glas en ijzerwerk in geprofileerde bakstenen omlijsting met arduinen sleutel en imposten. Lichtarmatuur uit bouwperiode. Recente uitbouwen met feestzalen.

• STRAUVEN F., Jos Bascourt 1863-1927 Art Nouveau in Antwerpen - A Anvers - In Antwerp, Brussel, 1993, p. 95.
  • Gegevens verstrekt door eigenaar.

Auteurs: Plomteux, Greet