Traditioneel diephuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Traditioneel diephuis

Beschrijving

Traditioneel diephuis van twee traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak (nok loodrecht op de straat), uit het vierde kwart van de 16de of de eerste helft van de 17de eeuw. De heer Zust liet in 1859 de huidige winkelpui en de lekdrempels van de eerste verdieping aanbrengen. Bij een renovatie van het pand door Y. De Bruyne in 1977, werd de trapgevel gedecapeerd en hersteld.

De trapgevel van zes treden met een overhoeks topstuk heeft een parement in bak- en zandsteenbouw met speklagen, verankerd door smeedijzeren muurankers. Uitgevoerd in blauwe hardsteen, vormt de winkelpui een eenvoudige skeletstructuur met middenportaal, plint en lekdrempels. Op de bovenverdiepingen, verkleinende registers van rechthoekige vensters. Het betreft vroegere kruiskozijnen waarvan de kwarthol geprofileerde negblokken en wigvormige ontlasting bewaard bleven, maar die in de loop van de 19de eeuw werden verlaagd en voorzien van een ontlastingsboog, een hardstenen latei en lekdrempel. De tweeledige, daar waterlijsten gemarkeerde geveltop wordt in het eerste register geopend door een drielicht in een verweerde zandstenen omlijsting. Rechthoekige zijlichten met kwartholle negblokken en een druiplijst, flankeren het rondbogige middenluik met kwarthol beloop, imposten en sluitsteen. Rechthoekig luik met kwartholle negblokken en druiplijst in de topgeleding.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1859#682 en 18#58506.