Traditioneel diephuis van twee traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak (nok loodrecht op de straat), uit het vierde kwart van de 16de of de eerste helft van de 17de eeuw. De heer Zust liet in 1859 de huidige winkelpui en de lekdrempels van de eerste verdieping aanbrengen. Bij een renovatie van het pand door Y. De Bruyne in 1977, werd de trapgevel gedecapeerd en hersteld.
De trapgevel van zes treden met een overhoeks topstuk heeft een parement in bak- en zandsteenbouw met speklagen, verankerd door smeedijzeren muurankers. Uitgevoerd in blauwe hardsteen, vormt de winkelpui een eenvoudige skeletstructuur met middenportaal, plint en lekdrempels. Op de bovenverdiepingen, verkleinende registers van rechthoekige vensters. Het betreft vroegere kruiskozijnen waarvan de kwarthol geprofileerde negblokken en wigvormige ontlasting bewaard bleven, maar die in de loop van de 19de eeuw werden verlaagd en voorzien van een ontlastingsboog, een hardstenen latei en lekdrempel. De tweeledige, daar waterlijsten gemarkeerde geveltop wordt in het eerste register geopend door een drielicht in een verweerde zandstenen omlijsting. Rechthoekige zijlichten met kwartholle negblokken en een druiplijst, flankeren het rondbogige middenluik met kwarthol beloop, imposten en sluitsteen. Rechthoekig luik met kwartholle negblokken en druiplijst in de topgeleding.
Auteurs: Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Braeken J. 2019: Traditioneel diephuis [online], https://id.erfgoed.net/teksten/298777 (geraadpleegd op ).
Diephuis met gecementeerde en verankerde trapgevel (zes treden + topstuk) van twee traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (roofing), opklimmend tot het vierde kwart van de 16de eeuw of de eerste helft van de 17de eeuw en aanknopend bij de traditionele stijl.
Grondige aanpassing uit de 19de en de 20ste eeuw, onder meer pui, rechthoekige vensters met lekdrempels.
Beter bewaarde ordonnantie in de tweeledige top gemarkeerd door waterlijsten: onderaan, drielicht met rondboogvenster (afgeschuind beloop) tussen twee rechthoekige venstertjes met afgekante stijlen; bekronend vierkant luikje met waterlijst onder de overhoekse aanzet van het topstuk.
Bron: GOOSSENS M. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A., STEYAERT R., ILLEGEMS P. & DE BARSÉE L. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3na, Brussel - Gent.
Auteurs: Plomteux, Greet; Goossens, Miek
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Plomteux G. & Goossens M. 1976: Traditioneel diephuis [online], https://id.erfgoed.net/teksten/4653 (geraadpleegd op ).