Herenhuis in eclectische stijl

Beschrijving

Halfvrijstaand herenhuis in eclectische stijl, in 1924 naar ontwerp van de aannemer-schrijnwerker J. Brosens gebouwd ter plekke van een tot de 17de eeuw opklimmende woning zogenaamd "De Ploeg"; de rechterhelft van het bestaande dorpshuis werd toen herbouwd, de linker volgde later. Opdrachtgevers waren de kinderen Van den Berghe, beenhouwers. Enkelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen), met in 1997 vernieuwde dakkapel. Gele bakstenen lijstgevel met plint en kordonvormende lekdrempels van arduin, hoek- en sluitstenen, bovendorpels en booglijsten, panelen en sierstukken alsook een doorlopende, gekorniste kroonlijst van witte steen. Risalietvormende, met halsgevel verhoogde inkomtravee met fronton en topstukken. Segmentbogige muuropeningen, op de begane grond vermeerderd met gietijzeren I-balk met rozetvormige bevestigingsbouten. Origineel houtwerk, met name vleugeldeur met panelen, schuif- en T-ramen, fraai gesculpteerde wisseldorpels en deurkalf.

• Gemeente-archief Hoogstraten, machtiging van het Ministerie van Openbare Werken 2/4/1924.
  • VERHEYEN J., Vergeten monumenten. De gele gevels (1), in De Hoogstraatse Maand, XIII, nr. 142, februari 1997, p. 41.

Auteurs: Plomteux, Greet