Traditioneel diephuis van twee traveeën en vier bouwlagen onder een zadeldak (nok loodrecht op de straat), uit het vierde kwart van de 16de of de eerste helft van de 17de eeuw. Na brand werden de begane grond en eerste verdieping in 1893 herbouwd door de architect Charles Seldenslach, in opdracht van de priester J. Thys. Al eerder in de 19de eeuw was de topgevel aangepast tot een neoclassicistische lijstgevel. Bij de renovatie van het pand in opdracht van William Scott Anthony werd het bak- en zandsteenparement in 1976 gedecapeerd en hersteld, en de geveltop in vereenvoudigde vorm gereconstrueerd, onder leiding van de architect Roger Lemaire.
De puntgevel, in oorsprong wellicht een trapgevel, heeft een parement in bak- en zandsteenbouw met speklagen, verankerd door smeedijzeren muurankers met gekrulde spie. Registers van in de 19de eeuw aangepaste, rechthoekige en haast vierkante bovenvensters met lekdrempels. Het betreft vroegere, gekoppelde kruis- of bolkozijnen, waarvan op de tweede en derde verdieping de kwarthol geprofileerde posten en negblokken, de tweedelige lateien en wigvormige ontlasting bewaard zijn. De tweeledige geveltop wordt in het eerste register geopend door een rechthoekig drielicht met kwartholle posten en negblokken. Zijlichten flankeren het lagere en bredere middenluik, dat zich onderscheidt door een latei op korbelen en een druiplijst. Een rechthoekig luik met kwartholle negblokken en lekdrempel doorbreekt de topgeleding. Verbouwde pui.
Auteurs: Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Braeken J. 2019: Traditioneel diephuis [online], https://id.erfgoed.net/teksten/298822 (geraadpleegd op ).
Diephuis van twee traveeën en vijf bouwlagen onder afgewolfd zadeldak (Vlaamse pannen), in kern opklimmend tot het vierde kwart van de 16de eeuw of de eerste helft van de 17de eeuw.
Gecementeerde lijstgevel, deels schermgevel, als verbouwing van een oorspronkelijke top(trap?)gevel. Behouden muurankers met gekrulde spie.
Rechthoekige, bijna vierkante vensters met lekdrempels, 19de-eeuwse aanpassingen van de oorspronkelijke kruis- of bolkozijnen.
Hoogste bouwlaag met rechthoekig en dieper geplaatst middenluik tussen kleine zijvensters.
Begane grond met winkelpui uit het eerste kwart van de 19de eeuw.
Bron: GOOSSENS M. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A., STEYAERT R., ILLEGEMS P. & DE BARSÉE L. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3na, Brussel - Gent.
Auteurs: Plomteux, Greet; Goossens, Miek
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Plomteux G. & Goossens M. 1976: Traditioneel diephuis [online], https://id.erfgoed.net/teksten/4654 (geraadpleegd op ).