Teksten van Rijhuis met traditionele kern

Rijhuis met traditionele kern ()

Rijhuis met een traditionele kern van drie/twee traveeën en drie bouwlagen, dat mogelijk opklimt tot de 16de eeuw. Aloys Dirickx bracht in 1856 houten winkelramen en een kroonlijst aan. Ed. Lauwers verhoogde het pand in 1927 met een pseudo-mansarde. In de achtergevel is een fragment van het houten stijl- en regelwerk bewaard.

De gecementeerde lijstgevel is vermoedelijk opgetrokken in bak- en zandsteenbouw, verankerd door smeedijzeren muurankers waaronder met gekrulde spie. Pui samengesteld uit gekoppelde, rechthoekige muuropeningen met kwarthol geprofileerde dagkanten, en een restant van een geprofileerde plint met laatgotische inslag ter hoogte van de inkomdeur rechts. De in de vroege 19de eeuw aangepaste, rechthoekige bovenvensters met cordonvormende en individuele lekdrempels, gaan terug op vroegere kruiskozijnen.

Achtergevel (geregistreerd omstreeks 1975) met drie overstekken, waarvan de twee onderste vernieuwd zijn. De derde bouwlaag bewaart vrij belangrijke overblijfselen van gewitkalkt stijl- en regelwerk.

Interieur (geregistreerd omstreeks 1975): kelder onder bakstenen tongewelf met trap naar de straat; verder beklede moerbalken met sloffen.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1856#622 en 1927#27123.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Goossens, Miek; Braeken, Jo

Stadswoning ()

Eenvoudig gecementeerd lijstgeveltje van drie/ twee traveeën en drie verdiepingen + vrij recent toegevoegde dakverdieping onder plat dak.

Muurankers, enkele met krulmotief, overblijfselen van een geprofileerde plint met laatgotische inslag en de drie gekoppelde rechthoekige vensters met kwartholle neggen op de begane grond, verraden een oude kern die minstens opklimt tot de 17de eeuw.

Grondig aangepast in de 19de en de 20ste eeuw, onder meer toegevoegde arduinen latei en lekdrempel van de rechthoekige vensters en dakverdieping die oorspronkelijke top vervangt.

Achtergevel met drie overstekken (hoogste recent, in vervanging van de top); twee onderste verdiepingen vernieuwd; derde bouwlaag bewaart vrij belangrijke overblijfselen van gewitkalkt stijl- en regelwerk.

Interieur: kelder onder bakstenen tongewelf en trap naar straat; verder beklede moerbalken met sloffen.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Goossens, Miek