Herenhuis Den Blompot

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis Den Blompot

Beschrijving

Zogenaamd "Den Blompot" (zie opschrift dakkapel, verwijzend naar voormalige minstens tot eind 17de eeuw opklimmende woning).

Huidig, halfvrijstaand herenhuis in eclectische stijl, opgetrokken in 1900 in opdracht van C. Mercelis-E. Verbist, zie inscriptie zijgevel, met in 1947 herbouwde voorgevel naar ontwerp van M. (?) Roelandt.

Dubbelhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, kunstleien), met fraai omlijste houten dakkapel. Bakstenen lijstgevel op arduinen plint met schoenschraper en verluchtingsroosters, verlevendigd met natuurstenen muurbanden, dorpels, hoek- en sluitstenen en houten kroon- en tandlijst op klossen. Rechthoekige vensters met ontlastingsboog. Omlijste rondboogdeur (hout, glas en ijzerwerk) onder gebogen waterlijst en bovenlicht. Gekasseide noordelijke doorrij naar garage, afgesloten met ijzeren hekken tussen bakstenen pijlers.

• Gemeente-archief Hoogstraten, machtiging van het College van Burgemeester en Schepenen 30/9/1900.
  • Gegevens verstrekt door eigenaar.