Herenhuis met aanpalend winkelhuis

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Antwerpen
Gemeente Hoogstraten
Deelgemeente Hoogstraten
Straat Vrijheid
Locatie Vrijheid 124-126, Hoogstraten (Antwerpen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Hoogstraten (adrescontroles: 16-02-2007 - 16-02-2007).
  • Inventarisatie Hoogstraten (geografische inventarisatie: 01-01-2002 - 31-12-2002).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Herenhuis in eclectische stijl en winkelhuis

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

is beschermd als monument Herenhuis met aanpalend winkelhuis

Deze bescherming is geldig sinds 02-12-2002.

Beknopte karakterisering

Betrokken personen

Beschrijving

Halfvrijstaand herenhuis (nummer 124) in eclectische stijl met neo-Vlaamserenaissance-inslag, 1902, naar ontwerp van J. Meyers, samen met aanpalend winkelhuis (nummer 126) gebouwd in opdracht van horlogemaker Frans Loostermans.

Herenhuis

Dubbelhuis (nummer 124) van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, kunstleien); getrapte dakkapel met smeedijzeren windvaan boven de derde travee. Combinatie van bakstenen lijst- en topgevels op arduinen plint, verlevendigd met sierankers, verschillend uitgewerkte muurbanden, siermotieven, hoekkettingen en omlijstingen van witte baksteen. Risalietvormende eerste travee, verhoogd tot trapgevel met overhoekse pinakels, sierbollen en smeedijzeren topversiering; bel-etage met gebombeerde, smeedijzeren balkonleuning met art-nouveau-inslag en cartouche met inscriptie ANNO 1902. Drie rechter traveeën met houten kroonlijst op klossen met dropmotief, op de begane grond met vernieuwde glazen luifel op smeedijzeren consoles. Rechthoekige vensters in al dan niet gekoppelde, omlijste boognissen met witstenen sleutel op kordonvormende lekdrempels van arduin; bewaard houtwerk en geslepen glas; latere rolluiken op de bovenverdieping. Rechthoekige, deels beglaasde houten paneeldeur met ijzerwerk en smeedijzeren trekbel. Noordelijke zijpuntgevel met muurbanden en klimmende baksteenfries; bewaard smeedijzeren hek tussen nummers 124 en 122. Brandgang tussen nummer 126 en 128.

Interieur: gang met witmarmeren vloer en gemarmerde muren; plafonds, ook in de aansluitende leefruimten met verzorgd lijst- en stucwerk, spiegels, houten vleugeldeuren, houten bordestrap; bewaarde marmeren schoorsteenmantels. Middelste plaats van nummer 124 met omlopende, pleisteren lambrisering in imitatie-eik, cassettenplafond met samengestelde balklaag, vierdelige beglaasde deur met glas in lood in art nouveau, zwart/rode marmeren schoorsteenmantel waarvoor haardplaat met deurtjes en in situ bewaarde uitschuifbare kachel; voorste plaats met neorococoplafond.

Winkelhuis

Winkelhuis (nummer 126) van twee traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak met fraai omlijste houten dakkapel; eenvoudig uitgewerkte bakstenen lijstgevel met later vernieuwde winkelpui onder lessenaarsdak refererend aan voormalige erker.

  • Gemeente-archief Hoogstraten, machtiging van het College van Burgemeester en Schepenen 3/7 en 5/12/1902.

Bron: De Sadeleer S. & Plomteux G. 2002: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Hoogstraten,  Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16N4, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Plomteux, Greet

Datum tekst: 2002

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Vrijheid

Vrijheid (Hoogstraten)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.