Rijkswachtkazerne

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Rijkswachtkazerne

• is aangeduid als beschermd monument Rijkswachtkazerne

Beschrijving

Rijkswachtkazerne in eclectische stijl met neotraditionele inslag, in 1895-1896 naar ontwerp van P.J. Taeymans gebouwd.

Historiek

De kazerne werd gebouwd op de plaats van het vroegere meisjesweeshuis, dat in 1564 gesticht was ten behoeve van vijf arme weesmeisjes. De oorspronkelijke dakbekroning met kantelen van de kazene werd tijdens de beschieting in oktober 1944 zwaar beschadigd en in 1949 gesloopt. Na de politiehervorming kwam het gebouw leeg te staan en besliste het stadsbestuur om de rijkswachtkazerne te verkopen. Circa 2005 is de kazerne openbaar verkocht en werd ze verbouwd tot winkelruimtes en woningen.

Beschrijving

Het U-vormig bakstenen complex heeft een voorbouw aan de straat van zeven traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak (nok parallel aan de straat, leien) en recentere lagere zijvleugels van zes traveeën en twee bouwlagen onder afgewolfd zadeldak (nok loodrecht op de straat, leien) met aanleunende bijgebouwtjes (garages, berging). Vleugels met sanitair en een bakstenen muur begrenzen respectievelijk een eerste en een tweede binnenplaats.

De indrukwekkende bak- en natuurstenen voorgevel heeft een dubbelhuisopstand op een gebouchardeerde arduinen plint met gietijzeren verluchtingsroosters. De gevel wordt door horizontaal markerende muurbanden, kordonvormende lekdrempels, dito druiplijsten, bakstenen tandlijsten, een boogfries en houten kroonlijst op modillons belijnd. In de dominante, met pilasters afgelijnde inkompartij met kolossaal tudorboogvormig portaal, bevindt zich een dito poort in een geblokte omlijsting met sleutel en diamantkoppen onder een gelijkaardig omlijst, driedelig bovenvenster. Hier bevinden zich ook arduinen gedenkstenen met inscripties: "PROVINCIE/ ANTWEREN/ DE GOUVERNEUR/ Bon OSY VAN ZEGWAART/ De PROVle GRIFFIER/ FERd DE LAET" en "DE BURGEMEESTER/ BROSENS/ DE PROVle BOUWMEESTER/ P.J. TAEYMANS/ MDCCCLXXXXV" die respectievelijk rechts en links in de doorgang zijn aangebracht. De oorspronkelijke dakbekroning met kantelen werd tijdens de beschieting in oktober 1944 zwaar beschadigd en in 1949 gesloopt. De rest van de gevel wordt gekenmerkt door hoeklisenen met sierlijke arkels, sierankers, pseudo-kruisvensters met rondbogige bovenvensters, oorspronkelijk met tralies en het originele houtwerk. De zijpuntgevels zijn voorzien van aandak.

De eenvoudige achtergevel is voorzien van sober lijst- en paneelwerk en bevat segmentboogvensters met kleine roedeverdelingen en een rechthoekige doorgang onder een betonnen latei.

• Beschermingsdossier DA002347, Kanton Hoogstraten (N. Thiels, 2002, digitaal dossier).

Auteurs: Thiels, Nancy; Plomteux, Greet