Teksten van Huize Artis Amore

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/46593

Huize Artis Amore ()

Huize Artis Amore, voorheen De Kleine Zwaan of Zwanenhof, in kern minstens tot de 17de eeuw opklimmend boerenhuis, vermoedelijk in de 18de eeuw vernieuwd (zie inscriptie in de top), sedert 1832 brouwershuis met brouwerij. In 1906 in neorocostijl verbouwde voorgevel, aangepaste bedaking en nieuwe binneninrichting naar ontwerp van antiquair L. Jagenau; in 1934 in gebruik genomen als hotel, heden deels ingericht als apotheek (linker gedeelte).

Halfvrijstaand dubbelhuis van zes op zes traveeën en twee bouwlagen onder afgeknot schilddak (leien) met na de Tweede Wereldoorlog toegevoegde achtergebouwen.

Verankerde bakstenen lijstgevel met talrijke zandstenen elementen; rondbogig verhoogde middelste gevelpartij (tweede tot vierde travee) met deels omlijste oculus (krullen, guirlandes, rocaille motief), afgewerkt met omlopende houten kroonlijst, rijkelijk gesculpteerd zandstenen kuifstuk met voluten en bloemmotieven en een centrale cartouche met schelpmotieven en inscriptie ARTIS AMORE 1736. Centrale, driezijdige houten erker op bak- en zandstenen console onder leien dakje. Smeedijzeren sierankers en leuningen. Gevelafsluiting met bewerkte houten kroonlijst op druk versierde zandstenen consoles boven houten fries met ellipsvormige motieven.

Segmentboogvensters met holrond geprofileerde dagkanten, rocaille sluitsteen en zandstenen lekdrempels vermeerderd met eierlijst en imitatiedraperieën. Segmentboogdeur in geprofileerde zandstenen omlijsting op neuten, bovenaan versierd met festoenen en een cartouchevormige sleutel; gebogen tussendorpel en bovenlicht met deels verguld smeedijzerwerk door L. Van Boeckel (Lier). Smeedijzeren, deels verguld uithangbord door Albert Cornelissen (Minderhout). Neorococo houtwerk met kleinhouten, zwierig uitgewerkt in de bovenlichten en met schelpmotief; rechthoekige houten paneeldeur met lijstwerk. Eenvoudige verankerde, bakstenen zijgevel.

Interieur, deels gesassembleerd door L. Jagenau, deels uit jaren 1950.

  • Gemeente-archief Hoogstraten, machtiging verleend door het College van Burgemeester en Schepenen 5/5/1906.

Bron: DE SADELEER S. & PLOMTEUX G. 2002: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Hoogstraten, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16n4, Brussel - Turnhout.
Auteurs:  Plomteux, Greet
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Huize Artis Amore [online], https://id.erfgoed.net/teksten/46593 (geraadpleegd op ).


Huis Artis Amore ()

Het Huis Artis Amore is een boerenhuis dat minstens tot de 17de eeuw opklimt en in 1906 van een voorgevel in neorococostijl en een aangepaste bedaking en interieur werd voorzien.

Historiek

Vroeger genaamd "De Kleine Zwaan" of "Zwanenhof" klimt het boerenhuis in kern minstens op tot de 17de eeuw en werd het vermoedelijk in de 18de eeuw vernieuwd (zie inscriptie 1736 in de top).

Sinds 1832 is het een brouwershuis met brouwerij. In 1906 werd de voorgevel in neorocostijl verbouwd en een aangepaste bedaking en nieuwe binneninrichting naar ontwerp van antiquair L. Jagenau aangebracht. In 1934 werd het in gebruik genomen als hotel en op het moment van bescherming deels ingericht als apotheek (linker gedeelte).

Beschrijving

Het halfvrijstaand dubbelhuis van zes op zes traveeën en twee bouwlagen onder een afgeknot schilddak (leien) werd na de Tweede Wereldoorlog aangevuld met achtergebouwen.

De verankerde bakstenen lijstgevel met talrijke zandstenen elementen wordt gekenmerkt door de rondboogvormig verhoogde middelste gevelpartij (tweede tot vierde travee) met deels omlijste oculus (krullen, guirlandes, rocaille motief), afgewerkt met omlopende houten kroonlijst, rijk gesculpteerd zandstenen kuifstuk met voluten en bloemmotieven en een centrale cartouche met schelpmotieven en inscriptie "ARTIS AMORE 1736". Onder de rondboog bevindt zich op de eerste verdieping een centrale, driezijdige houten erker op bak- en zandstenen console onder een leien dakje. Verder bevat de gevel smeedijzeren sierankers en leuningen. De gevelafsluiting met bewerkte houten kroonlijst rust op druk versierde zandstenen consoles boven een houten fries met ellipsvormige motieven.

De vensteropeningen zijn segmentboogvormig met holrond geprofileerde dagkanten, rocaille sluitsteen en zandstenen lekdrempels vermeerderd met eierlijst en imitatiedraperieën. De segmentboogdeur in een geprofileerde zandstenen omlijsting op neuten is bovenaan versierd met festoenen en een cartouchevormige sleutel, heeft een gebogen tussendorpel en een bovenlicht met deels verguld smeedijzerwerk door L. Van Boeckel (Lier). Naast de voordeur is een smeedijzeren, deels verguld uithangbord door Albert Cornelissen (Minderhout) aangebracht. Het neorococo houtwerk met kleinhouten is zwierig uitgewerkt in de bovenlichten en van een schelpmotief voorzien. De rechthoekige houten paneeldeur is versierd met lijstwerk. De eenvoudige is verankerd en opgetrokken in baksteen.

Het interieur werd deels gesassembleerd door L. Jagenau en dateert deels uit jaren 1950.

  • Gemeente-archief Hoogstraten, machtiging verleend door het College van Burgemeester en Schepenen 5/5/1906.

Bron: Beschermingsdossier DA002347, Kanton Hoogstraten (digitaal dossier).
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Huize Artis Amore [online], https://id.erfgoed.net/teksten/163820 (geraadpleegd op ).