De Tralie ()

Traditioneel diephuis genaamd “de Tralie”, uit het laatste kwart van de 16de eeuw. Bij een ingrijpende verbouwing in de eerste helft van de 19de eeuw, werd het gevelfront quasi volledig heropgebouwd tot een neoclassicistische lijstgevel, met sloop van de oorspronkelijk getrapte geveltop. In 1891 liet eigenares Smeur de begane grond verbouwen tot winkelpui en de vensters van de eerste verdieping aanpassen. Het pand werd in opdracht van Rik Van Uffelen gerenoveerd naar een ontwerp door de architect Walter Toubhans uit 1973. De gevelrenovatie betrof het decaperen en herstellen van het baksteenparement en de reconstructie van de pui en de geveltop in vereenvoudigde vorm.

Diephuis met van drie traveeën en vier bouwlagen onder een achteraan afgesnuit zadeldak (nok loodrecht op de straat, pannen). De puntgevel is opgetrokken uit baksteenmetselwerk, recent gekaleid, vanaf de tweede verdieping verankerd door smeedijzeren muurankers. Verkleinende registers van rechthoekige vensters met ontlastingsbogen, lateien en cordonvormende lekdrempels uit blauwe hardsteen op de eerste twee verdiepingen. De lagere derde verdieping onderscheidt zich door individuele lekdrempels, en bewaarde zandstenen negblokken van de vroegere kozijnen. De gereconstrueerde, verankerde geveltop wordt geopend door een rechthoekig venster met gerecupereerde, zandstenen negblokken. Cafépui met middenportaal. Tegen de achtergevel leunt een vermoedelijk laat-16de-eeuwse, polygonale traptoren aan, uit verankerd, baksteenmetselwerk.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1891#515 en 18#55453.

Auteurs:  Braeken, Jo

Traditioneel diephuis ()

Diephuis met vereenvoudigde puntgevel, drie traveeën en vier bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen), met traditionele kern uit de 16de eeuw doch later tijdens de 19de eeuw (?) ingrijpend verbouwd. Onlangs gedecapeerd en opnieuw gevoegd met reorganisatie van de begane grond.

Baksteenbouw, oorspronkelijk met gebruik van zandsteen, zie negblokken van vierde bouwlaag en top, en latere aanpassingen van arduin, zie lateien en al dan niet doorgetrokken lekdrempels van de bovenvensters.

Ordonnantie van de top bleef het best bewaard: aangepast drielicht (vierde bouwlaag) met centraal venster geflankeerd door verbrede zijvensters; erboven, rechthoekig luik onder het brede balkgat. Geveltop vertoonde vroeger andere afwerking: trapgevel of alleszins tuitgevel met aandak.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Goossens, Miek