Gemeentelijke meisjesschool

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Antwerpen
Gemeente Hoogstraten
Deelgemeente Meer
Straat Meerdorp
Locatie Meerdorp 2-4, Hoogstraten (Antwerpen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Hoogstraten (adrescontroles: 16-02-2007 - 16-02-2007).
  • Inventarisatie Hoogstraten (geografische inventarisatie: 01-01-2002 - 31-12-2002).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Gemeentelijke meisjesschool

Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019.

is beschermd als monument Gemeentelijke meisjesschool

Deze bescherming is geldig sinds 02-12-2002.

Beschrijving

Voormalige eerste gemeentelijke meisjesschool, heden bibliotheek; eerste gemeenteschool voor jongens en meisjes in de Donckstraat (nummers 2A-4); circa 1869 wordt een aparte meisjesschool gebouwd naar ontwerp van provinciaal architect J. Van Gastel, het ontwerp dateert van 20/12/1867; in 1879-1884 en 1900-1920 niet in gebruik als school, maar onder meer als feest- en toneelzaal; in de jaren 1920 aanpassingswerken naar ontwerp van J. Taeymans.

Onderwijzerswoning met enkelhuisopstand van drie traveeën en twee bouwlagen met aanbouw; aanpalende klassenvleugel van vijf traveeën en één bouwlaag; zadeldaken (nok parallel aan de straat, mechanische en Oegstgeester pannen). Bakstenen lijstgevels met baksteenfries onder houten kroonlijst; verwerking van arduin voor lekdrempels, sluit- en dekstenen en sokkels; van gesinterde steen voor plint van klassenvleugel. Onderwijzerswoning met fries, doorlopend in zijpunt- en achtergevels, kordonvormende (water)lijsten en lekdrempels. Segmentbogige muuropeningen; beluikte vensters op de begane grond, deurvensters met smeedijzeren leuning op de bovenverdieping, voorts rondboogvensters en oculi, oorspronkelijk houtwerk vernieuwd. Klassenvleugel geritmeerd door lisenen; rechthoekige vensters met ijzeren latei vermoedelijk later aangebracht, zie de achtergevel met bewaarde segmentbogige muuropeningen, onder meer de oorspronkelijke ingang.

Ommuurde speelplaats: opzij een galerij met zadeldak op standvinken met stenen sokkel; achteraan oorspronkelijke toiletten met kolenhok, zie segmentbogige muuropeningen waarvan één met bewaard houten deurtje; gietijzeren waterpomp.

  • Kadaster Antwerpen, Mutatieregisters Meer, schets 1870/8.
  • Provinciaal Archief Antwerpen, Schoolgebouwen, Meer, dossier 4.
  • GRATIANUS P., Meir (in de Kempen), Brussel, 1912, p. 304-305.
  • Monumentenwandeling Meer, brochure, sine loco, 1992.

Bron: De Sadeleer S. & Plomteux G. 2002: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Hoogstraten,  Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16N4, Brussel - Turnhout.

Auteurs: De Sadeleer, Sibylle

Datum tekst: 2002

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Meerdorp

Meerdorp (Hoogstraten)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.