erfgoedobject

Gemeentelijke meisjesschool

bouwkundig element
ID
46626
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/46626

Juridische gevolgen

Beschrijving

Voormalige eerste gemeentelijke meisjesschool, heden bibliotheek; eerste gemeenteschool voor jongens en meisjes in de Donckstraat (nummers 2A-4); circa 1869 wordt een aparte meisjesschool gebouwd naar ontwerp van provinciaal architect J. Van Gastel, het ontwerp dateert van 20/12/1867; in 1879-1884 en 1900-1920 niet in gebruik als school, maar onder meer als feest- en toneelzaal; in de jaren 1920 aanpassingswerken naar ontwerp van J. Taeymans.

Onderwijzerswoning met enkelhuisopstand van drie traveeën en twee bouwlagen met aanbouw; aanpalende klassenvleugel van vijf traveeën en één bouwlaag; zadeldaken (nok parallel aan de straat, mechanische en Oegstgeester pannen). Bakstenen lijstgevels met baksteenfries onder houten kroonlijst; verwerking van arduin voor lekdrempels, sluit- en dekstenen en sokkels; van gesinterde steen voor plint van klassenvleugel. Onderwijzerswoning met fries, doorlopend in zijpunt- en achtergevels, kordonvormende (water)lijsten en lekdrempels. Segmentbogige muuropeningen; beluikte vensters op de begane grond, deurvensters met smeedijzeren leuning op de bovenverdieping, voorts rondboogvensters en oculi, oorspronkelijk houtwerk vernieuwd. Klassenvleugel geritmeerd door lisenen; rechthoekige vensters met ijzeren latei vermoedelijk later aangebracht, zie de achtergevel met bewaarde segmentbogige muuropeningen, onder meer de oorspronkelijke ingang.

Ommuurde speelplaats: opzij een galerij met zadeldak op standvinken met stenen sokkel; achteraan oorspronkelijke toiletten met kolenhok, zie segmentbogige muuropeningen waarvan één met bewaard houten deurtje; gietijzeren waterpomp.

  • Kadaster Antwerpen, Mutatieregisters Meer, schets 1870/8.
  • Provinciaal Archief Antwerpen, Schoolgebouwen, Meer, dossier 4.
  • GRATIANUS P., Meir (in de Kempen), Brussel, 1912, p. 304-305.
  • Monumentenwandeling Meer, brochure, sine loco, 1992.

Bron     : De Sadeleer S. & Plomteux G. 2002: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Hoogstraten,  Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16N4, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  De Sadeleer, Sibylle
Datum  : 2002


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Gemeentelijke meisjesschool [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/46626 (Geraadpleegd op 12-06-2021)