erfgoedobject

Sint-Rosaliakapel

bouwkundig element
ID
46637
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/46637

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Sint-Rosaliakapel
    Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019

Beschrijving

Kapel gebouwd in 1945 in opdracht van pastoor Petrus Aerts uit dankbaarheid omdat Meer gespaard bleef van zware oorlogsellende.

Rechthoekig gebouwtje van twee traveeën met neobarok klokgeveltje en een driezijdige koorsluiting onder afgewolfd zadeldak (nok loodrecht op de straat, leien) met zeszijdige houten dakruiter onder leien spits. Baksteenbouw met verwerking van zandsteen voor boog- en dekstenen, medaillon, en zo meer. Klokgevel met hoekpilasters en ovale medaillon met opschrift; zijgevels en koor met lisenen en korfboogvensters, steunberen op scheiding met koorsluiting. Korf- en rondbogige muuropeningen met glas in lood; in koor en voorgevel gebrandschilderd met cartouches waarin afbeeldingen of teksten van de Heilige Rosalia, de beschermheilige die Meer in de 17de eeuw definitief van de pest vrijwaarde. Eénbeukige ruimte met bakstenen binnenmuren, bepleisterd tongewelf en houten beeld van de Heilige Rosalia.


Bron     : De Sadeleer S. & Plomteux G. 2002: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Hoogstraten,  Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16N4, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  De Sadeleer, Sibylle
Datum  : 2002


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Sint-Rosaliakapel [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/46637 (Geraadpleegd op 11-05-2021)