erfgoedobject

Drie woonstalhuizen

bouwkundig element
ID
46640
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/46640

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Drie woonstalhuizen
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Concentratie van drie woonstalhuizen van zes tot zeven traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen), met oudere inplanting; huidige volumes uit de eerste helft van de 20ste eeuw met latere aanpassingen of uitbreidingen. Elk met opkamer- en keldervenster in noordoostelijke zijpuntgevel.

Interessant zijn vooral de schuren. Nummer 65: driebeukige langsschuur van drie traveeën onder schilddak (nok loodrecht op de straat, mechanische en Vlaamse pannen); uitgespaarde hoek met luifel en rechthoekige houten poorten; gevels van baksteen (met lisenen), met beschieting of met roofing bekleed; bewaarde stroomlaag refereert vermoedelijk aan een vroegere leembouw met strooien dak. Combinatie van anker- en dekbalkgebinte met pen- en gatverbinding en lange schoren. Kleinere tweebeukige langsschuur van drie traveeën onder zadeldak (nok loodrecht op de straat, golfplaten) met vernieuwde gevels van betonsteen; tevens combinatie van anker- en dekbalkgebinte met lange schoren.

Nummer 69: monumentale langsschuur van vier traveeën onder wolfsdak (nok parallel aan de straat, cementpannen); uitgespaarde hoek met rechthoekige houten poorten; vernieuwde buitengevels, deels van beton(steen), deels met beschieting. Aparte stallen met aanpalend karrenhuis onder zadeldak (nok loodrecht op de straat, mechanische pannen).


Bron: DE SADELEER S. & PLOMTEUX G. 2002: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Hoogstraten, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16n4, Brussel - Turnhout.
Auteurs: De Sadeleer, Sibylle
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Drie woonstalhuizen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/46640 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.