Notariswoning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Notariswoning

Beschrijving

Voormalige notariswoning, gebouwd in 1886 in opdracht van notaris A. de Chaffoy, zie arduinen gevelsteen met opschrift "A.d.C. 1886". Tot 1913 ambtswoning van opeenvolgende notarissen. In 1920 aangekocht door de gemeente om in gebruik te nemen als gemeentehuis met secretariswoning waarvoor in 1922-1923 herstellingen en wijzigingen plaatsvonden naar ontwerp van J. Taeymans, het ontwerp dateert van 27/1/1921: onder meer de voorgevel werd gemonumentaliseerd door toevoeging van fronton met opschrift. Sinds de fusie van de gemeenten (1977) verloor het laatstgenoemde functie; vanaf 1981 werd de gemeentelijke politie er in ondergebracht; renovatie- en herinrichtingswerken in 1993-1994 naar ontwerp van architect P. Van Minnebruggen. Oorspronkelijke omringende tuin inmiddels sterk aangepast: bomen en aanplantingen verwijderd, aanleg van parkeerplaatsen, voormalige toegang met bakstenen hekpijlers waartussen ijzeren hekken verdwenen, en zo meer.

Eclectisch herenhuis van vier traveeën, souterrain en twee bouwlagen onder schilddak (nok loodrecht op straat, mechanische pannen) met topversiering; ten zuiden een deels ingebouwde vierkante toren onder afgeknotte spits met vorstkam en twee omlijste dakkapellen en een aanbouw van twee traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (nok parallel aan straat, mechanische pannen); ten noorden een lage uitbouw van één travee onder afgewolfd lessenaarsdakje (dienstingang).

Achteraan voormalig koetshuis van drie op één travee en één bouwlaag onder zadeldak (nok loodrecht op de woning, mechanische pannen). Garage van 1998.

Baksteenbouw met bepleisterde en/of beschilderde onderdelen onder meer muurbanden, kordonvormende lijsten en lekdrempels, panelen, vensteromlijstingen en -bekroningen,... Lijstgevels met omlopend entablement; middentravee geaccentueerd door guttae en bekronend driehoekig fronton met siervaas. Aanbouw met baksteenfries. Getoogde en rechthoekige muuropeningen, op de begane grond in plattebandomlijsting met geprofileerde dagkanten, op de bovenverdieping met geriemde bekroning; naar oud model vernieuwd houtwerk. Voormalig bordes met ijzeren afsluiting aangepast, zie gewijzigde plaatsing van trap. Sterk verbouwd interieur; enkel de houten bordestrap bleef bewaard.

Auteurs: De Sadeleer, Sibylle