Neoclassicistische notariswoning

Beschrijving

Neoclassicistische notariswoning met dubbelhuisopstand van vijf traveeën en twee bouwlagen onder tentdak (mechanische pannen) eindigend op een houten opengewerkt klokkentorentje onder helm met topornament en met vier monumentale schoorstenen; in 1871 bouw van het vierkant hoofdvolume, circa 1873 toevoeging van een kleine uitbouw achteraan, in het vierde kwart van de 19de eeuw en in de 20ste eeuw diverse verbouwingen en uitbreidingen onder meer circa 1911 bouw van de twee rechter traveeën van twee bouwlagen onder plat dak met erkerpartij, oorspronkelijk schilddak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen) vervangen door huidige bedaking en bekronend fronton met oculus toegevoegd, houtwerk van muuropeningen gewijzigd,...

Bepleisterde lijstgevels op hoge arduinen plint; verdiepte pilasters op de hoeken; kordonvormende lijsten en lekdrempels; paneeldecoratie; houten kroon- en tandlijst op klossen. Aanbouw met risalietvormende rechter travee eindigend op een driehoekig fronton met gekoppelde consoles: op de begane grond uitgewerkt met een driezijdige erker met Toscaanse zuilen op de penanten en een gevelbrede houten kroonlijst op klossen; aansluitend balkon met ijzeren leuning. Getoogde en rechthoekige muuropeningen in een geriemde omlijsting. Bijgebouw onder schilddak (nok loodrecht op de straat, mechanische pannen). Park met vijver ten noordwesten; voortuin met oude beuken.

• Kadaster Antwerpen, Mutatieregisters Meer, schetsen 1872/10, 1873/1, 1911/9.

Auteurs: De Sadeleer, Sibylle