erfgoedobject

Boswachterswoning

bouwkundig element
ID
46648
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/46648

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Boswachterswoning
    Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019

Beschrijving

Destijds jachthuisje en boswachterswoning van voormalig domein Vermeulen. Hoofdvolume van drie op één travee, souterrain en één bouwlaag onder zadeldak (nok loodrecht op de straat, mechanische pannen) met klokkentorentje onder tentdakje en een aanpalende travee van één bouwlaag onder zadeldak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen); opklimmend tot het eerste kwart van de 20ste eeuw.

Baksteenbouw; geveltop van puntgevels bekleed met pseudo-vakwerk. Zijgevel van hoofdvolume uitgewerkt als voorgevel; bakstenen trap leidt naar bordes van inkom, afgezet met een ijzeren leuning. Rechthoekige muuropeningen met houten latei en afgeschuinde lekdrempel van baksteen en granito, overwegend met luiken, bewaard houtwerk met kleine roedeverdeling en ontlastingsbogen; in zijgevels van hoofdbouw driedelige vensters met houten stijlen; ter hoogte van souterrain getraliede venstertjes. Deuren met kleine roedeverdeling in de bovenlichten. Hoofdbouw bestaande uit één grote ruimte boven kelderverdieping. Moestuin en notelaar.


Bron     : De Sadeleer S. & Plomteux G. 2002: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Hoogstraten,  Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16N4, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  De Sadeleer, Sibylle
Datum  : 2002


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Boswachterswoning [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/46648 (Geraadpleegd op 13-05-2021)