Teksten van Romp van Molen Van Dun

Romp van Molen Van Dun ()

Molen Van Dun is een stenen korenwindmolen van het type bovenkruier (bergmolen), gebouwd in 1891 ter vervanging van een houten achtkante bovenkruier die daar pas in 1887 werd opgericht (overgebracht uit Wuustwezel). In 1895 raakte de molen beschadigd door brand en in 1934 vernielde een storm de wieken en de kap. De bakstenen kuip bleef bewaard onder een vrij recente, gedrukte kegelvormige bedaking (leien) met windwijzer. De romp heeft onregelmatig geplaatste, segmentboogvormige muuropeningen en stellinggaten ter hoogte van de smeerzolder. De moleninrichting is verwijderd. De molenaarswoning aan de Chaamseweg 43 bleef bewaard.

• Provinciaal Archief Antwerpen, Vergunningsplichtige Inrichtingen, Meerle, dossier 2.
  • DE SADELEER S. & PLOMTEUX G. 2002: Inventaris van het cultuurbezit in BelgiĆ«, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Hoogstraten, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16N4, Brussel - Turnhout.
  • HOLEMANS H. & LEMMENS P.J. 1980: Molens der Noorder- en Oosterkempen, Sint-Niklaas.

Auteurs:  De Sadeleer, Sibylle; Vandeweghe, Evert

Molenromp ()

Bewaarde molenromp van voormalige bovenkruier, type belt- of bergmolen; gebouwd in 1895 na het afbranden van een -in 1891 uit Wuustwezel overgebrachte- houten standaardmolen; een storm in 1930 vernielde wieken en kap.

Bakstenen kuip onder recente gedrukte kegelvormige bedaking (leien) met windwijzer; onregelmatig geplaatste segmentbogige muuropeningen; stellinggaten ter hoogte van smeerzolder. Moleninrichting inmiddels verwijderd.

Bron: DE SADELEER S. & PLOMTEUX G. 2002: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Hoogstraten, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16n4, Brussel - Turnhout.
Auteurs:  De Sadeleer, Sibylle