Neoclassicistisch rijhuis ()

Neoclassicistisch burgerhuis van drie traveeën en vier bouwlagen onder een zadeldak (nok parallel aan de straat, pannen) van omstreeks 1830, mogelijk met oudere kern. De weduwe Moons liet in 1883 de winkelpui aanbrengen door de aannemer Frans Constant Lixon-Van Zurk.

De gecementeerde en beschilderde lijstgevel, oorspronkelijk met enkelhuisopstand, beantwoordt een regelmatig ordonnantieschema, geleed door cordonvormende lekdrempels. Rondboogvensters met doorgetrokken imposten onderscheiden de hoge bel-etage. Hogerop registers van rechthoekige en haast vierkante vensters, de eerste met smeedijzeren parapetten. Van het klassieke hoofdgestel rest slechts de houten kroonlijst; centraal balkgat. Klassieke houten winkelpui met zijportaal en hardstenen plint, samengesteld uit bewerkte pilasters en een entablement op consoles; de vitrine is verbouwd tot garagepoort, de houten winkeldeur met siersmeedwerk is bewaard.

In de tweebeukige kelders met asymmetrisch tongewelf van de panden Vlasmarkt 31 tot 37 en Hoogstraat 40, zijn een doorlopende rij van vijf rondzuilen uit Doornikse kalksteen bewaard. Hierop rusten getoogde gordelbogen met afgeschuind profiel uit witte natuursteen. De zuilen hebben een krulbladkapiteel, een vierkante abacus met afgeschuinde hoeken en een geprofileerd basement. Deze constructie in romaanse of vroeggotische stijl is te dateren in de tweede helft van de 12de of de eerste helft van de 13de eeuw. Het betreft wellicht overblijfselen van het norbertinessenklooster gewijd aan Sint-Maria-Magdalena, dat van het midden van de 12de eeuw tot 1253 mogelijk in het bouwblok tussen Hoogstraat en Grote Pieter Potstraat gevestigd was. Een andere hypothese is een woning die in dezelfde periode aan de Hoogstraat tot stand kwam.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1883#950.
  • BRENDERS F. 1978: Over Antwerpse kelders, Bulletin van de Antwerpse Vereniging voor Bodem- en Grotonderzoek, 1978.4, 3-4.

Auteurs:  Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Drye Paukens [online], https://id.erfgoed.net/teksten/204141 (geraadpleegd op ).


Stadswoning ()

Heden breedhuis van drie traveeën en vier bouwlagen onder zadeldak (pannen); gecementeerde lijstgevel met empire-inslag uit de eerste helft van de 19de eeuw, gemarkeerd door kordons vormende lekdrempels van arduin.

Rondboogvensters van de bel-etage met door imposten belijnde penanten; voorts rechthoekige bovenvensters met arduinen latei; S-vormige ijzeren leuningen op de derde bouwlaag. Hoge steunmuur met centraal steigergat onder de houten gootlijst (balkgat van vroegere geveltop?).

Houten winkelpui met neoclassicistische inslag uit het vierde kwart van de 19de eeuw of het eerste kwart van de 20ste eeuw.


Bron: GOOSSENS M. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A., STEYAERT R., ILLEGEMS P. & DE BARSÉE L. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3na, Brussel - Gent.
Auteurs:  Plomteux, Greet; Goossens, Miek
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Drye Paukens [online], https://id.erfgoed.net/teksten/4666 (geraadpleegd op ).