Molenaarshuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Molenaarshuis

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Turbinewatermolen met omgeving

Beschrijving

Voormalig molenaarshuis; gebouwd circa 1872, verbouwd circa 1899. Dubbelhuis van vijf traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (nok parallel aan de straat, leien) met schoorstenen en een met rondbogen uitgewerkt houten klokkentorentje onder ingebogen tentdak met ijzeren windwijzer; aanpalend lager en inspringend (pot)stalgedeelte van vier traveeën onder leien zadeldak (nok parallel aan de straat). Lijstgevels met parementsteen op arduinen en gecementeerde plint; gecementeerde en beschilderde onderdelen onder meer muurbanden, diamantpuntsleutels, kordons, panelen; houten kroonlijst op klossen.

Verankerd(e) stalgedeelte, zij- en achtergevels, laatstgenoemde met verwerking van gesinterde steen en arduinen -moeilijk leesbare- gevelsteen.

In woongedeelte rechthoekige muuropeningen met beschilderde stenen latei onder een blind segmentboogveld met gekleurde metselmozaïek, bekroond door ontlastingsboog met sleutel; beluikte vensters met arduinen kordonvormende lekdrempels en dito paneelversiering op de borstwering; bewaard houtwerk, zie classicistisch getinte vleugeldeur met paneelwerk onder bovenlicht. Stalgedeelte met rechthoekige muuropeningen onder strekse bogen onder meer kleine stalvensters uitgewerkt tot blinde vensteropeningen; achter houten poortvleugels bevindt zich een segmentbogige poortopening. Achtergevel met segmentbogige muuropeningen.

Achteraan verankerd bakstenen bijgebouw met bakhuis onder zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen) van circa 1894 met rechthoekige poorten onder houten latei.

• Kadaster Antwerpen, Mutatieregisters Meerle, schetsen 1872/8, 1895/4, 1899/6.

Auteurs: De Sadeleer, Sibylle