erfgoedobject

Herenhuis

bouwkundig element
ID
46664
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/46664

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Herenhuis met dubbelhuisopstand van vijf traveeën en twee bouwlagen onder schilddak (nok parallel aan de straat) met aanhorigheden; hoofdvolume met links achterbouw gebouwd circa 1895 in opdracht van de familie Rommens, zie gevelsteen; circa 1914 uitgebreid met achterbouw rechts; in de jaren 1950 gevels aangepast, onder meer aan de inkom.

Bakstenen lijstgevels op arduinen plint met bepleisterde en beschilderde onderdelen; puilijst; fries onder houten kroonlijst. Voorgevel met knipvoegen en getoogde glas-in-loodvensters met bepleisterde en beschilderde panelen op de borstwering en dito sleutel met bloemmotief, beluikt op de begane grond; getoogde beglaasde voordeur met ijzerwerk in een brede, geprofileerde omlijsting van zandsteen. Voortuin met afsluitingsmuur van bak- en breuksteen met ijzeren poort. Grote tuin met oude bomen onder meer rode beuk.

  • Kadaster Antwerpen, Mutatieregisters Meerle, schetsen 1895/3, 1914/24.

Bron: DE SADELEER S. & PLOMTEUX G. 2002: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Hoogstraten, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16n4, Brussel - Turnhout.
Auteurs: De Sadeleer, Sibylle
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Herenhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/46664 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.