erfgoedobject

Sint-Annapensionaat (resten)

bouwkundig element
ID
46668
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/46668
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Beschrijving

Resten van het voormalige zogenaamde Sint-Annapensionaat met meisjes- en kleuterschool. Circa 1900 onder impuls van de paters kapucijnen geopend door de franciscanessen van Calais; in 1902-1908 oprichting van een klooster met kapel en kostschool; van circa 1939 tot na de Tweede Wereldoorlog verdergezet door de ursulinen van Hannover; vanaf circa 1950 in handen van de dekenij Hoogstraten; diverse malen aangepast en verbouwd onder meer tot circa 1982 in gebruik als lagere meisjes- en kleuterschool; in de jaren 1960 werd het complex gesloopt met uitzondering van het huidig volume.

Bakstenen volume van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok loodrecht op de straat, Vlaamse pannen); puntgevel aan de straat met oorspronkelijke dakhelling en bewaarde geveltop met getrapte baksteenfries en beeldennis tussen twee spitsboogvenstertjes; opgetrokken zuidgevel met gewijzigde muuropeningen.


Bron     : De Sadeleer S. & Plomteux G. 2002: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Hoogstraten,  Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16N4, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  De Sadeleer, Sibylle
Datum  : 2002


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Sint-Annapensionaat (resten) [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/46668 (Geraadpleegd op 08-05-2021)