Hoeve met woonstalhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve met woonstalhuis

Beschrijving

(nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen) met aanbouw onder zadeldak, ten oosten een karrenkot van vier traveeën onder zadeldak (nok loodrecht op de straat, Vlaamse pannen) met bewaarde ankerbalkgebinten, ten noordoosten destijds een monumentale schuur onder pannen en rieten wolfsdak, naar verluidt teruggaande op een leembouw, inmiddels vervangen door een nieuwbouw. Het geheel klimt op tot 1782 en maakte destijds deel uit van een uitgebreid brouwerijcomplex "De Kroon", eigendom van het gekende brouwersgeslacht Schrickx, zie de arduinen gevelsteen in de noordelijke zijpuntgevel met inscriptie "C.H.S./A.E.V.M./ 1782", vermoedelijk refererend aan brouwer Christian Schrickx en zijn vrouw Anna Elisabeth Van Mechelen; latere 19de-eeuwse aanpassingen. Gerestaureerde hoeve met woonstalhuis van acht traveeën en één bouwlaag onder zadeldak; circa 1978 gerestaureerd naar ontwerp van architect O. Van Agtmael.

Verankerde bakstenen lijstgevel op beschilderde gecementeerde plint met muizentandfries van gesinterde steen onder houten kroonlijst op klossen; linker zijpuntgevel met aandak, vlechtingen en topstuk. Beluikte rechthoekige vensters in een houten kozijn met vernieuwd houtwerk, rondbogige bovenlichten; in de zuidelijke zijpuntgevel opkamer- en getralied keldervenstertje. Rechthoekige deur met tevens rondbogig bovenlicht gevat in een houten omlijsting met pilasters en entablement. Oorspronkelijk stalgedeelte heden ingericht als woning met bewaarde korfboogpoort en gewijzigde stalvensters.

Auteurs: De Sadeleer, Sibylle